Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Patienter håller koll på sin IBD i hemmet

Publicerad: 25 april 2018, 07:48

Foto: Thinkstock

Med hjälp av två appar och ett självtest kan nu patienter med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, få bättre kontroll över sin sjukdom – och sina liv.


Ämnen i artikeln:

Ulcerös colitCrohns sjukdomIBD

Inflammatoriska tarmsjukdomar som ulcerös colit och Crohns sjukdom ökar i hela världen, för patienterna påverkar sjukdomen livskvaliteten och behandlingen är ofta dyr. Läkemedel kan kosta så mycket som 100 000 kronor per patient och år.

Mot den fonden berättade gastroenterologen Hans Strid, från Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, om projektet IBD home på e-hälsomässan Vitalis.

För att följa sjukdomen skickar patienter normalt avföringsprover till ett laboratorium för analys och kontaktar också mag-tarmmottagningen för att rapportera om symtom som magsmärta, blodig avföring och i värsta fall feber. Med hjälp av de två appar och det självtest som ingår i projektet IBD home är det nu annorlunda.

Patienten matar själv in sina symtom i en app och de skickas sedan vidare till både mottagningen och det nationella kvalitetsregistret Swibreg. Med hjälp av ett självtest och ytterligare en app beräknas även fekalt calprotectin, ett värde som är viktigt för att kunna bestämma var i sjukdomsförloppet patienten befinner sig. Även det värdet går till mottagningen och kvalitetsregistret och när labbet tidigare kunde ta upp till en vecka på sig för analys ger självtestet svar efter några timmar.

Hittills ingår omkring 120 patienter från flera olika mag-tarmmottagningar i Västra Götaland i projektet, men målsättningen är att samla 500 och följa dem fram 2019-2020. Av en enkät som genomförts med de första 20 patienterna som gick med anser majoriteten att IBD home ökar deras förmåga att hantera sin sjukdom och de rekommenderar också metoden till andra patienter, berättar Hans Strid.

Och det finns mycket att vinna på de omkring 3 500 kronor som testkiten kostar per patient och år. Patienterna blir uppmuntrade till egenvård, får en ökad delaktighet, ökad kunskap och ökat oberoende. Det blir färre sjukhusbesök, mindre påverkan på deras liv och även ökad livskvalitet. För vårdens del blir det lättare att få kontroll på och optimera patientflödet så att tillgängligheten ökar för de patienter som behöver den mest.

Samtidigt, avslutar Hans Strid, har projektet mötts av en del skepsis vilket märkts på att få mottagningar lyckats rekrytera lika många patienter som den i Borås. Kanske för att en del av ansvaret flyttas från läkare till sjuksköterskor, kanske för att vården lider av viss konservatism, förklarar han.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev