Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

"Prostataförstoring" var enorm tumör

Publicerad: 29 maj 2006, 16:01

Patienten sökte för svårigheter att kissa. Efter undersökning misstänkte urologen prostata-förstoring. Men i själva verket hade patienten en förrädisk tumör, som fyllde bäckenet.


Den 51-årige manlige patienten sökte vård på akuten eftersom han inte kunde kissa.

- När han kom in trodde vi att prostatan var förstorad eftersom man kunde känna en stor bildning vid palpation, säger Jörgen Rutegård, överläkare vid kirurgkliniken på Universitetssjukhuset Örebro.

En mellannålsbiopsi avslöjade att patienten hade en gist, gastrointestinal stromacellstumör.

Sjukdomen kan drabba hela mag-tarmkanalen men vanligen uppstår tumören i magsäcken eller tunntarmen. I sällsynta fall drabbas nedre delen av tarmsystemet. När tumören sitter så långt ner som i grov- och ändtarm kan den lätt förväxlas med prostataförstoring.

Varje år upptäcks ungefär 130 nya fall av gist i Sverige. Tumören är mesenchymal, vilket betyder att stödjeceller som ben, brosk, bindväv och nervceller blir till tumörceller.   Tumören kan ha olika grader av aggressivitet, från långsamt växande utan metastaser, till snabbväxande och tidigt metastaserande.

Tumören för stor att för operera  Den 51-årige mannen undersöktes med magnetkamera, MR. Då uppmättes tumören till 13 centimeter i diameter.

- Den fyllde hela lilla bäckenet och var tekniskt omöjlig att operera bort. Man måste få ut tumören med god marginal vilket betyder att även frisk vävnad i nära anslutning till tumören måste avlägsnas, säger Jörgen Rutegård.

Det är inte ovanligt med en gist av den här storleken. Det som gjorde detta fall speciellt var att tumören satt i ett så trångt område som lilla bäckenet.

Endast en operation kan rädda en patient med gist. Den 51-årige mannen behandlades med tyrosinkinashämmaren Glivec (imatinib). Läkemedlet verkar genom att blockera enzymet tyrokinas och på så sätt hindra cancercellerna från att dela sig. Dessutom hämmas blodförsörjningen till tumören vilket får den att krympa.

Efter sex månader togs en ny MR-bild. Tumörens volym hade nu minskat med 35 procent.

- Den var då möjlig att ta bort radikalt. MR-bilden är som en karta som hjälper oss att operera. Tyvärr visar inte bilderna om tumören växt över till prostatan eller urinblåsan, säger Jörgen Rutegård.

Vid operationen togs urinblåsa, prostata och ändtarm ända ner till anala sfinktern bort. Tjocktarmen kopplades ihop med analkanalen och avlastades under läkning med en kolostomi. En ny urinblåsa konstruerades med hjälp av tunntarm, en så kallad "kockblåsa", som är möjlig att tömma med en kateter genom en öppning på magen.

När en uppföljning gjordes efter 13 månader visade sig patienten vara frisk från sin sjukdom.

Jenny Ryltenius  jenny@ryltenius.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev