Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Sahlgrenska får kritik i granskning

Publicerad: 30 september 2016, 09:49

Foto: Henrik Brunnsgård /Bildbyrån

Rutiner för vård med nya metoder måste skärpas, så att nödvändiga tillstånd inhämtas och allt dokumenteras rätt.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetPaolo Macchiarini

Det visar en granskning som Sahlgrenska universitetssjukhuset låtit göra av sin egen verksamhet.

Rapporten har gjorts med anledning av Macchiarini-skandalen med konstgjorda luftstrupar på Karolinska i Stockholm, även om inte just den metoden använts på Sahlgrenska.

Granskningen har letts av Bengt Gerdin, professor emeritus vid Uppsala universitet, som tidigare utrett Macchiarini, och gäller fyra västsvenska patienter som fått stamcellsbehandling på Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU). Tre fall handlar om transplantationer av blodådror till levern på barn, det fjärde om en luftstrupe. I samtliga fall behandlades organen från donatorer med patientens egna stamceller, för att de skulle fungera bättre.

– Det finns inga belägg för att någon tagit skada av behandlingarna, framhåller Lars Grip, forskningsdirektör på SU.

Luftstrupen sattes in på en man i 70-årsåldern, som avled i hjärtproblem tre veckor senare. Man ser inget klart samband mellan dödsfallet och den metod som användes, även om operationer alltid kan innebära en påfrestning.

För två av de opererade barnen beskrivs behandlingen som lyckad.

– De kommer att behöva fortsatt behandling, men har klarat sig undan levertransplantation, som var alternativet, säger Lars Grip.

Det tredje barnet, som bara var knappt två år vid den första operationen, har haft en jobbigare utveckling. Trots två försök med stamcellsbehandlade blodkärl, och därefter en levertransplantation, får inte levern blod som den ska.

Sahlgrenska har sedan en tid stoppat operationerna med stamcellsbehandlade organ, i väntan på att de ska kunna ingå i någon forskningsstudie med nödvändiga tillstånd från en etikprövningsnämnd. Det har man inte haft, och det är där kritiken ligger.

– Vi måste styra upp hur nya metoder utvecklas och sedan tas upp i vården, säger Lars Grip.

Slutsatser

■ Det har varit fyra svårt sjuka patienter med stor risk att drabbas av försämring och i värsta fall en dödlig utgång.
■ Andra behandlingsformer har inte varit självklara och för de tre barnen har levertransplantation varit en alternativ behandling.
■ Det primära syftet har varit att ge patienterna bästa möjlig behandling.
■ Samtycke har inhämtats av patienterna och/eller etiska överväganden har skett inför behandlingarna. Men dokumentationen brister i dessa delar.  
■ Övrig dokumentation är bristfällig.
■ Man har haft kontakt med olika myndigheter och etiska bedömare. Dessa kontakter finns inte skriftligt dokumenterade, men kan i flera fall vidimeras muntligt i efterhand.

Källa: Sahlgrenska

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev