Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Skånsk undersökningsrutin anmäls till Ivo

Publicerad: 24 november 2015, 12:36

En åldersgräns för röntgenundersökningar gör att patienter riskerar att hamna mellan stolarna, anser Capio.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Sedan den 1 september i år har Skånevård sund infört en ny rutin som innebär att patienter som är under 70 år och remitteras till röntgen i Helsingborg och Ängelholm för att genomföra en datortomografiundersökning av tjocktarmen automatiskt skickats vidare till endoskopienheten för en koloskopi i stället. Patienter där tidigare koloskopier varit svårgenomförda är undantagna rutinen.

I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg skriver den medicinskt ansvariga läkaren vid Capio Citykliniken i Ängelholm att rutinen redan lett till konsekvenser.

I en avvikelserapport, som bifogats anmälan, framgår att en patient under 70 år med anledning av rutinen vägrats en datortomografiundersökning och därför fått vänta i över två månader på en undersökning. Patientens ansvariga läkare kallar situationen för ett moment 22. Detta då en remiss direkt till endoskopienheten, som den nya rutinen föreskriver, enligt läkaren förmodligen skulle besvaras med att patienten i stället skulle genomgå en datortomografiundersökning, då misstankegraden är låg.

Som förlag på lösning föreslår läkaren följande:

”Remitterande läkare som har patientansvaret bestämmer vilken undersökning patient skall genomgå. Röntgenolog får gärna ge råd om lämplig undersökning, men ansvaret och beslutet måste ligga hos remittenten.”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev