söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Stöldvåg tvingar sjukhusen att höja säkerheten

Publicerad: 10 juli 2017, 11:20

Narkotikaklassade läkemedel, IT-utrustning och patienters ägodelar har tidigare försvunnit från flera sjukhus. Trots den senaste tidens stöldvåg av endoskop ska patientsäkerheten inte vara hotad. Foto: Thinkstock

Under kort tid har ett antal sjukhus i Sverige har drabbats av stölder av endoskopiutrustning. Många sjukhus har tagits på sängen. Polisen manar till ökad säkerhetsberedskap.

Ämnen i artikeln:

Karlskoga lasarettLinköpings universitetKarolinska universitetssjukhusetRegion SkåneAkademiska sjukhusetStockholms läns landsting

Narkotikaklassade läkemedel, IT-utrustning och patienternas ägodelar har sjukhusen tidigare tvingats fundera på säkerhetsmässigt. Men medicinsk utrustning är ett nytt fenomen.

Bortsett från en stöld i Norrtälje i oktober, har Polisen fått in anmälningar om stölder från Karlskoga lasarett, universitetssjukhuset i Linköping och Karolinska sjukhuset.

Enligt Håkan Wall, chef för Polisens Nationella operativa avdelning Noa, handlar det om ett 70-tal stulna instrument, till ett värde av uppskattningsvis 27–28 miljoner kronor.

– Utifrån våra anmälningssystem och brottskoder, så har sjukhusen tidigare drabbats av helt andra typer av stölder, säger han.

– Det är för tidigt att göra säkra uttalanden, men vi utesluter inte eventuella samband mellan stölderna eller att det finns någon form av organiserad verksamhet bakom, då det handlar om viss typ av specialutrustning som stulits på sjukhus i Mellansverige, säger Håkan Wall.

Polisen samarbetar med SKL och Socialstyrelsen och har via den senare gått ut med en varning till landets sjukhus att höja stöldberedskapen.

– Det är en sak att det handlar om stora godsvärden, men det är också en fråga om patientsäkerhet. Det är viktigt att man generellt skärper uppmärksamheten, ser över lås och har stängda dörrar och uppmärksam på obehöriga, där man befarar att det kan ske något.

– För många har det nog tidigare varit otänkbart att någon skulle stjäla medicinsk utrustning på sjukhus. Även om sjukhusen generellt har bra säkerhet och organisation så är det inte säkert att man är mentalt förberedd på den här typen av stölder, säger Håkan Wall.

Efter stölderna, som bland annat har drabbat Karolinska universitetssjukhuset, Linköpings universitetssjukhus och Karlskoga lasarett, vidtar nu flera av sjukhusen extra säkerhetsåtgärder.

Linköpings universitetssjukhus drabbades natten till förra söndagen av stölder av endoskopiutrustning till ett värde av närmare tio miljoner kronor.

– Vi har både blivit av med instrument för endoskopi, bland annat kameror för videoundersökning och processorer för att bearbeta informationen från instrumenten, säger Henrik Hjortswang, klinikchef på mag- och tarmmedicinska kliniken vid sjukhuset.

Vi drar ändå ned lite under sommaren och hyr utrustning från tillverkaren, vilket ger tillräcklig kapacitet för att klara sommarens behov. – Henrik Hjortswang

Ur vårdperspektiv går det att rädda situationen för patienterna genom att sjukhuset har fått låna instrument så att stölderna inte ska påverka.

– Vi drar ändå ned lite under sommaren och hyr utrustning från tillverkaren, vilket ger tillräcklig kapacitet för att klara sommarens behov.

Fler stölder kan dock ställa till problem, eftersom utbudet av utrustning är begränsat och det tar månader att få nya instrument levererade.

– Vi har vidtagit åtgärder för att klara höstens behov och säkerhetsläget är under kontroll, säger Gabriella Sandberg, presskommunikatör på Karolinska universitetssjukhuset.

Hon betonar att frågan är polisiär och därför inte kan kommenteras ytterligare.

I Skåne förvaras utrustningen för endoskopi på tre mottagningar i Malmö och Lund. Marie Jensen, säkerhetshandläggare på Skånes universitetssjukvård, berättar att flera åtgärder har vidtagits:

– Vi har både vidtagit åtgärder och gjort översyner av säkerheten. Det är allt jag kan säga. Stölderna är problematiska eftersom den här typen av utrustning inte har betraktat som stöldbegärlig tidigare, säger hon.

Akademiska sjukhuset i Uppsala har ännu inte drabbats av någon stöld. Dess säkerhetschef Fredrik Tedenlind uppger att sjukhuset har vidtagit åtgärder för att skärpa säkerheten i förebyggande syfte, både generellt och nära den stöldhotade utrustningen.

– Vi har bland annat ökat vaktronderna och gått ut med personalinformation via intranätet och har även sett över våra låssystem en gång extra, säger han.

När det gäller stöldernas begränsning i tid och till endoskopiutrustning, så kan det enligt honom finnas ett mönster.

– Man kan misstänka att stölderna begås utifrån ett organiserat syfte. Det är utrustning som man behöver kunna sälja för att den ska vara intressant att stjäla. Men ännu har vi inte fått sådan information, säger han.

Relaterat material

Stöld för miljonbelopp på Karolinska

Stöld för miljonbelopp på sjukhus i Linköping

Miljonstöld på lasarett

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev