Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Sväljbar sensor avslöjar magblödning

Publicerad: 24 maj 2018, 18:00

Inuti sensorn finns genetiskt förändrade bakterier och ett elektroniskt chip.

Foto: Lillie Paquette, MIT

Genom att svälja genförändrade bakterier går det att få direktrapporter om sjukdomstecken i mage och tarm. Konceptet har hittills testats på grisar.


Ämnen i artikeln:

Crohns sjukdom

Med tekniken blir det förhoppningsvis enklare att undersöka mag-tarmkanalen, skriver amerikanska forskare bakom studien. Fynden är publicerade i tidskriften Science.

Det handlar om en biosensor som täcks av ett permeabelt membran. Inuti sensorn finns genetiskt förändrade bakterier som avger ljus om de träffar på biomolekyler som kopplas till sjukdom. Det kan exempelvis handla om markörer för inflammation eller molekyler som finns i blod. Via ett elektroniskt chip kan ljusresponsen omvandlas till trådlösa signaler som överförs till en dator eller smartphone.

Än så länge är biosensorn en prototyp som har testats på några grisar med gastrointestinala blödningar. Och tekniken fungerade som forskarna hade tänkt sig.

Enligt resultaten låg sensitiviteten på 83 procent efter 60 minuter, det vill säga att blödningarna upptäcktes hos nästan alla djur. Även specificiteten var hög, det vill säga att de friska djuren kunde identifieras med tekniken.

I dagsläget är den sväljbara biosensorn nästan fyra centimeter lång, men framöver vill forskarna göra den ännu mindre. De vill även undersöka hur länge de genförändrade bakterierna kan överleva inuti mag-tarmkanalen.

Läs mer i abstract:

Mark Mimee med flera. An ingestible bacterial-electronic system to monitor gastrointestinal health. Science, publicerad online den 24 maj 2018. DOI: 10.1126/science.aas9315

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Crohns sjukdom

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev