Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Tarmfloran efter kejsarsnitt kommer i kapp

Publicerad: 20 maj 2021, 04:00

Det är känt att kejsarsnittfödda till en början har en lägre mångfald av bakterier i sin tarmflora. Den nya studien visar dock att bakteriesammansättningen efter kejsarsnitt i stort sett verkar normaliserad vid tre till fem år. Arkivbild.

Foto: Getty Images

Det dröjer mer än fem år innan tarmfloran hos barn har blivit lik den hos vuxna, visar en svensk studie som också ger nya besked om inverkan av kejsarsnitt.

Ämnen i artikeln:

Göteborgs universitetFörlossningsvårdMedicinska nyheter

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Vår studie är unik då vi följt förhållandevis många barn under lång tid och med storskalig bioinformatisk analys, säger Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin vid Göteborgs universitet. 

Tarmfloran och dess möjliga kopplingar till olika sjukdomar har sedan flera år tilldragit sig stor uppmärksamhet i forskningen. Svenska forskare har nu försökt få en mer detaljerad bild av hur tarmfloran utvecklas under de första levnadsåren.

Läs mer: Inte mer slidbakterier hos vaginalt födda

De följde 469 barn genom analyser av avföringsprov tagna vid fyra månader, tolv månader, tre år och fem år. 

Forskarna i Göteborg har på den här elektronmikroskopibilden fångat två bakterier, här i orange färg, på tarmslemhinnan. Det grönfärgade är tarmslem och det blåa är matpartiklar. Det gråfärgade i bakgrunden är mikrovilli, vilket är utstående strukturer på epitelcellerna i tarmslemhinnan som finns till för att öka absorptionsytan i tarmen.

Foto: Mattias Bergentall

Som väntat såg forskarna att art­rikedomen i floran ökade ju längre tid som gick. Grovt sett visade deras analys också att koloniseringen följde fyra olika mönster beroende på vilket bakteriesläkte det handlade om, något forskarna bland annat kopplar till förändringar ­av födointaget. 

Inte helt lik vuxnas tarmflora

Även om det fanns stora individuella skillnader så hade sammansättningen av tarmfloran blivit mer lik vuxnas tarmflora vid fem års ålder – men inte helt. 

– Detta är intressant då en del andra forskare hävdat att tarmfloran är vuxenlik vid tre års ålder. Men vi ser att barnen då ännu saknar en del fibernedbrytande bakterier, säger Fredrik Bäckhed. 

Läs också: Bakteriefynd tänder hopp om bot för vissa med IBS 

Det är känt att kejsarsnittfödda till en början har en lägre mångfald av bakterier i sin tarmflora. Den nya studien visar dock att bakteriesammansättningen efter kejsarsnitt i stort sett verkar normaliserad vid tre till fem år.

– Det är ett positivt besked. Sedan är ändå frågan om den mer torftiga tarmfloran tidigt i livet efter kejsarsnitt kan ha hälsoeffekter på sikt. Epidemiologiska studier antyder det, men det är svårt att veta vad som är orsak och verkan, säger Fredrik Bäckhed.

Studien är publicerad i tidskriften Cell Host & Microbe.

Mer att läsa

Läget för IBD-kirurgi har förvärrats 

Behandling av blindtarmar ska styras upp av expertgrupp

Artiklar om barnsjukvård, mage-tarm, cancer och 22 andra områden 

Referat av medicinska studier 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev