Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Tarmhormon styr bildning av fetma

Publicerad: 12 maj 2016, 05:44

Signalämnet neurotensin tycks vara nödvändigt för att möss som äter mycket fett ska utveckla fetma. Och tarmhormonet kopplas även till utveckling av fetma hos människor, enligt en ny studie i Nature.


Det är tidigare välkänt att neurotensin frigörs i tarmarna vid födointag och särskilt vid intag av fett.

När forskarna undersökte möss som saknar signalämnet så konstaterade de att djuren fick ett kraftigt minskat upptag av fett. Mössen var också skyddade från att utveckla fetma, fettlever och insulinresistens när de fick äta en fettrik kost.

Hormonet studerades också i en befolkningsstudie från Malmö. Personer med fetma och insulinresistens hade högre nivåer av ett förstadium till neurotensin. Hos personer som inte hade fetma var höga nivåer av ämnet kopplat till en fördubblad risk att utveckla fetma senare i livet.

Forskarna tror att neurotensin kan bli en prognostisk markör för framtida fetma samt en måltavla för läkemedel.

Bakom studien står en rad forskare från University of Kentucky i USA samt Peter M Nilsson, Marju Orho-Melander och Olle Melander från Lunds universitet.

Läs abstract till studien:

Jing Li med flera. An obligatory role for neurotensin in high-fat-dieti nduced obesity. Nature, publicerad online den 11 maj 2016. DOI: 10.1038/nature17662

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev