tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Tarmsjukdom blev inte bättre av tidigare behandling

Publicerad: 10 september 2015, 11:44

Tidig behandling med TNF-hämmare hjälpte inte patienter med Crohns sjukdom att bli symtomfria, enligt en studie publicerad i tidskriften Lancet.

Ämnen i artikeln:

Inflammatoriska tarmsjukdomar

Patienter med den inflammatoriska tarmsjukdomen Crohns sjukdom behandlas traditionellt med inflammations- och immunhämmare som kortisonpreparat och TNF-hämmare. Det finns olika metoder för hur tidigt biologiska läkemedel ska introduceras och tidigare studier har antytt att tidigare behandling är bättre.

Men det kunde inte denna studie bekräfta. Sjukdomen blev inte bättre hos de patienter som fick tidig behandling med en TNF-hämmare i kombination med ett annat standardläkemedel. Däremot verkade tidig behandling minska risken för sjukdomsrelaterade komplikationer som operation eller sjukhusinläggning.  Men forskarna påpekar att resultaten ska tolkas försiktigt eftersom studien inte utformats för att studera just det.

Studien är finansierad av läkemedelsföretaget Abbvie, som marknadsför TNF-hämmaren adalimumab, Humira.

Läs mer i abstract:

Reena Khanna med flera. Early combined immunosuppression for the management of Crohn’s disease (REACT): a cluster randomized controlled trial. Lancet, publicerad online 3 september 2015. Doi: 10.1016/S0140-6736(15)00068-9

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev