Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Upprop för kartläggning av bakterieflora

Publicerad: 30 oktober 2015, 08:18

Foto: Thinkstock

Det borde skapas ett globalt initiativ för att ta reda på mer om jordens och människans bakterieflora, anser forskare i både Nature och Science.


Människans bakterieflora tros ha kopplingar till astma, diabetes och många andra sjukdomar. En bättre kunskap om bakteriefloran skulle kunna ge viktiga insikter om dessa sjukdomar, anser forskare två olika upprop som publicerats denna vecka i tidskrifterna Nature och Science.

På liknande sätt menar forskarna att en kartläggning av bakteriefloran i haven eller jorden är en viktig pusselbit för att möta de många utmaningarna kring bland annat energiförsörjning, koldioxidutsläpp och antibiotikaresistens som världen står inför.

Men en kartläggning är ett för stort arbete för ett enskilt land eller ett forskningsfält menar forskarna i båda tidskrifterna och därför måste insatserna samordnas. Detta görs bäst i ett globalt initiativ, anser forskarna.

Läs mer i abstract:

Paul Alivisatos med flera. A unified initiative to harness Earth’s microbiomes. Science, publicerad online 28 oktober 2015. Doi: 10.1126/science.aac8480

Nicole Dubilier med flera. Global microbiome effort needed. Nature, publicerad online 28 oktober 2015. Doi: 10.1038/526631a

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev