Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Vårdhygienen en allvarlig fråga på Danderyds sjukhus

Publicerad: 27 januari 2010, 08:57

– Jag är nog inte renare än andra, även om det blir en hel del spritande på jobbet, säger hygiensjuksköterskan Yvonne Greitz på Danderyds sjukhus. På hennes jobb betraktas hygienrutinerna som något naturligt, vare sig det gäller spritning av händerna – eller läkarrockar.


Kräks hemma!

Den uppmaningen möter alla som kommer till huvudentrén på Danderyds sjukhus norr om Stockholm. Broschyren ligger i en prydlig hög vid receptionen och på var sin sida om den uppseendeväckande rubriken finns röda handavtryck avbildade. Bud­skapet går inte att missta. Om du är magsjuk – stanna hemma.

På receptionens stora glasrutor sitter två förtryckta informationssidor om den på­gående svininfluensan samt en stor handtextad lapp där det framgår att två av förlossningsavdelningarna för tillfället är stängda för alla besökare – för att undvika smitta.

Broschyren och lapparna är bara några av alla de försök som görs på sjukhuset för att minska antalet vårdrelaterade infektioner, berättar Yvonne Greitz, hygiensjuksköterska på Danderyds sjukhus.

– Eller som här, säger hon och rycker upp en toalettdörr och pekar på en liten sensor som tänder lyset så fort dörren öppnas.

– Med en vanlig ström­brytare som alla petar på ökar risken för smitta. Sjuk­hus­hygien handlar ofta om en mängd små­åtgärder och att alltid vara steget före.

Yvonne Greitz är bara en av de 26 personer som arbetar på Vårdhygien Stockholms län, en organisation som tillhör landstingsstyrelsens förvaltning och ansvarar för hygienen på alla sjukhus i Stockholms läns landsting.

De senaste åren har de basala hygienrutierna kommit alltmer i fokus. Kunskapen om vikten av exempelvis handtvätt har alltid funnits där, men i takt med att antalet multi­resistenta bakterier ökat har tillämpningen blivit hårdare. Det som från början kanske ansågs lite fjantigt ses i dag som något livsviktigt. Bokstavligt talat. Nyligen släpptes en EU-rapport som visar att minst 25 000 patienter dör varje år i Europa till följd av antibiotikaresistens. Så sent som i höstas dog tre nyfödda barn efter att ha blivit smittade av en multiresistent bakterie på Centrallasarettet i Västerås. Trots intensiv­vård gick deras liv inte att rädda.

– Det är ganska annorlunda nu mot när jag började som hygiensjuksköterska för tio år sedan. I dag fokuserar vi på alla, på ett helt annat sätt än tidigare. Numera handlar det inte bara om vårdpersonalen, utan även om patienter, anhöriga och besökare.

Yvonne Greitz går uppför en trappa. Hon är på väg till avdelning 93 där en patient med misstänkt MRSA-smitta nyligen lagts in. Personalen vill försäkra sig om att den inte gör något fel.

– Vi får hela tiden svara på frågor eller göra smärre brandkårsutryckningar då vi informerar en avdelning om hur den bäst ska hantera smittrisker av olika slag.

Direkt innanför dörren till avdelningen spritar hon händerna. Hon gör det noggrant, även om det går snabbt. Tidigare, på hennes lilla kontor i en annan byggnad på sjukhusområdet, har hon – med hjälp av fluore­scerande handsprit och en UV-lampa – visat hur det ska gå till.

– Tummarna är lätta att glömma, förklarar hon medan hon rullar ena handens fingertoppar fram och tillbaka i den sprit som ligger i den andra handflatan.

En stötesten som seglat upp i takt med att hygienen kommit allt mer i centrum är klädseln. Framför allt har läkarna protesterat mot de regler som, vad de anser, hotar den traditionella läkarrocken.

Yvonne Greitz skruvar lite på sig.

– Läkarna kan ju använda rocken, exempelvis när de går från en avdelning till mottagningen, säger hon diplomatiskt samtidigt som hon tillägger med skarp ton:

– Men där patienter vårdas, behandlas eller undersöks är det kortärmat som gäller. Det är alla överens om och här på Danderyd är det inget problem. Jag tror att det där med rocken ligger djupt förankrat i läkarrollen. Jag, däremot, har aldrig upplevt att kläderna ...

Orden blir hängande i luften. På avdelning 93 informerar hon chefssjuksköterskan Hanna Österholm om vad hon bör tänka på vid MRSA-smitta.

– Yvonne är ett väldigt bra stöd och alltid lätt att få tag på. Det är viktigt, säger Hanna Österholm.

På väg tillbaka från avdelningen, precis innan vi ska gå ner i en kulvert, möter vi en man i en lila bussarong. När han får syn på Yvonne Greitz vänder han sig plötsligt om och flaxar med händerna i luften. Sam­tidigt flyger en dörr upp. Mannen, som är en hårsmån från att få dörren i ansiktet, tappar balansen, skrattar och skyndar vidare.

– Han är läkare och skämtar alltid sådär när han möter mig, för att visa att han har vare sig klocka eller ringar på fingrarna. Det är lite roligt, säger Yvonne Greitz innan hon går ner i underjorden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev