Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medicinsk teknik

Arbetare utnyttjas för att göra operationshandskar

Publicerad: 18 februari 2019, 13:06

Arkivbild.

Foto: Thinkstock

Svensk sjukvård lägger hundratals miljoner på handskar som kan ha tillverkats under slavliknande förhållanden på fabriker i Malaysia, rapporterar Svenska Dagbladet.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmRegion SkåneRegion GotlandRegion Jönköpings län

I slutet av förra året slog människorättsorganisationer larm om att bolag som levererar plasthandskar till sjukvården i flera europeiska länder begår systematiska brott mot mänskliga rättigheter. Det handlar bland annat om tvångsarbete, konfiskerade pass och uteblivna löner.

Nu har Svenska Dagbladet gjort en kartläggning som visar att Region Stockholm, Region Gotland, Västra Götalandsregionen och Region Skåne allena betalat omkring 275 miljoner kronor för operationshandskar och undersökningshandskar tillverkade i Malaysia.

Fast under vilka arbetsförhållanden som de handskarna har tillverkats är oklart. Vilka fabriker som levererar material till regionernas leverantörer är klassat som företagshemligheter och därmed inte offentligt.

Enligt regionernas samarbetsorgan Hållbar upphandling har åtta av nio svenska regioner underleverantörer med fabriker i Malaysia. Och det finns inga planer på att upphöra med inköpen från Malaysia.

– Vårt förhållningssätt är att skapa positiv förändring i samarbete och dialog med våra leverantörer. Att bryta ett kontrakt innebär att vi inte har några medel att hjälpa dem vars rättigheter har blivit kränkta. Det kanske är enklast, men det gagnar varken arbetarna i Malaysia eller skapar en hållbar utveckling, säger Pauline Göthberg, nationell samordnare för Hållbar upphandling, till tidningen.

När Region Jönköpings län år 2015 gjorde en kontroll hos en underleverantör i Malaysia upptäcktes bland annat att arbetare kunde jobba 45 dagar i sträck och att de fråntogs sina pass. Den underleverantören har sedan dess åtgärdat problemen i sina egna fabrik, skriver Svenska Dagbladet.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev