Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Artificiellt ”DNA” fungerar som originalet

Publicerad: 20 april 2012, 08:32

Ett DNA-liknande ämne som framställts på konstgjord väg kan lagra information på samma sätt som kroppens eget DNA.


All lagring av genetisk information i kroppens celler sköts av DNA och RNA. Nu har ett internationellt forskarlag framställt syntetiska DNA-liknande molekyler som de kallar XNA.

I en studie i tidskriften Science visar forskarna att detta XNA kan lagra och kopiera information på samma sätt som DNA i levande organismer. XNA kan även binda till  komplementärt DNA och RNA.

Uppbyggnaden av de nya molekylerna skiljer sig från naturligt förkommande DNA och RNA genom att sockerkomponenterna deoxiribos och ribos byts ut mot någon av sex andra socker- eller sockerliknande komponenter. De fyra nulekotidbaserna som svarar för den genetiska koden är dock den samma.

Studien visar att XNA som i laboratoriet utsätts för förhållanden som härmar naturlig selektion, kan utvecklas i en process som liknar evolutionen.

Att syntetiska molekyler både kan föra arvsanlag vidare och genomgå evolution visar att DNA och RNA inte är unikt som genetiskt material, skriver forskarna.

Bakom studien står forskare i Storbritannien, Belgien, Danmark och Kanada.

I en kommenterande artikel i tidskriften konstaterar den USA-baserade forskaren Gerald Joyce att XNA inte bryts ner av naturligt förekommande enzymer och att det därmed  finns flera potentiella användningsområden för de nya molekylerna, till exempel inom materialvetenskaperna och inom diagnostik och behandling.

Läs abstract till artikeln:

Vitor B Pinheiro med flera. Synthetic Genetic Polymers Capable of Heredity and Evolution. Science 2012; 336: 341–344.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev