Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Begränsat stöd för bencement i kota

Publicerad: 20 juni 2007, 08:25

Att spruta in bencement i sammanfallna ryggkotor är en metod som snabbt lindrar smärtan. Men fler studier behövs om metoden, enligt en rapport från SBU Alert som publiceras i dag, den 20 juni.


Vid kotkompressioner trycks kotan ihop, eftersom kotkroppen är försvagad av benskörhet eller cancermetastaser. Varje år drabbas 15 000 svenskar med benskörhet, osteoporos. Dessutom får årligen 3 000 svenska cancerpatienter metastaser som kan orsaka kotkompressioner.

Var fjärde patient får så ont att hon eller han måste behandlas på sjukhus med smärtstillande läkemedel och sjukgymnastik, ofta under lång tid. Vid perkutan vertebroplastik, PVP, sprutas i stället bencement in för att stabilisera kotan. Patienten kan då mobiliseras inom några timmar efter behandlingen.

- Det finns nu vetenskapligt underlag – även om det är begränsat – som visar att metoden ger snabbare smärtlindring än konventionell behandling hos patienter med osteoporos, säger Miriam Rodriguez-Catarino, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Mölndal, och den expert som gjort genomgången tillsammans med SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering.

En av de tre viktigaste studierna som granskats visar dock att skillnaden mellan dem som har fått vertebroplastik och dem som fått konventionell behandling har jämnats ut efter sex månader.

- Med tiden läker ju osteoporosfrakturer och patienterna får mindre ont, men med vertebroplastik mobiliseras patienterna snabbare vilket är en enorm fördel. Om patienterna blir sängliggande länge ökar risken för blodproppar och dessutom ökar demineraliseringen av skelettet, säger Miriam Rodriguez-Catarino.

Patienter som snabbare kommer på benen och kan fungera i vardagslivet betyder också en besparing för samhället, framhåller hon, även om det inte har gått att göra några ordentliga beräkningar på metodens ekonomiska aspekter.

Enligt Miriam Rodriguez-Catarino är metoden säker, även om komplikationer rapporterats i 3-4 procent av fallen, om både patienter med osteoporos och metastaser räknas med.

- De gånger allvarliga komplikationer har inträffat har man ofta inte följt rekommendationerna för hur man ska göra, till exempel behandlat väldigt många kotor samtidigt.

SBU Alert, den avdelning inom SBU som gör snabba utredningar av nya metoder, konstaterar att det fortfarande finns otillräckligt underlag för att bedöma hur bra vertebroplastik fungerar vid metastaser. Det samma gäller metodens effekter, risker och biverkningar på lång sikt. SBU Alert efterlyser därför fler randomiserade blindade studier. Långtidsuppföljningar, till exempel i form av ett kvalitetsregister, är också angelägna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev