fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Bolaget försvarar analyser i Coldzymestudie

Publicerad: 10 februari 2021, 05:30

Företaget Enzymatica står bakom förkylningssprejen Coldzyme. Foto: Ludvig Thunman

På företaget Enzymatica uppger man att alla analyser som är gjorda i Coldprevstudien är korrekta men att olika förtydliganden kunde ha gjorts.

Ämnen i artikeln:

ColdzymeApoteksmarknaden

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Läs Dagens Medicins granskning av Coldprevstudien här.

När Dagens Medicin först skickar en lång rad frågor om bland annat hur studiens resultat har analyserats och presenterats, skriver informationschefen Carl-Johan Wachtmeister att bolaget inte kan svara på dessa i detalj. Orsaken är att den tidigare forskningschefen och en annan medarbetare som var involverade i studien från Enzymaticas sida har slutat på företaget.

”Vi har därför inte möjlighet att […] redogöra för hur diskussionerna gick för sju år sedan”, skriver han i ett mejl.

Företaget medger dock att pressmeddelanden, abstract och den publicerade artikeln möjligen kunde ha förtydligats gällande de analyser och beräkningar som gjorts. 

”Vi tar med oss denna återkoppling från dig framöver”, skriver bolaget i mejlet som skickats av Carl-Johan Wachtmeister. 

Vidare uppger bolaget att man inte kan offentliggöra mer fullständiga data från studien av konkurrensskäl, då andra företag kan dra nytta av resultaten. 

När Dagens Medicin påpekar att bolaget borde kunna svara på frågor om en så central studie för marknadsföringen av Coldzyme tar Enzymatica studien i större försvar. Via informationschefen skriver företaget:

”Vi anser att alla analyser, även de explorativa, och de urval som är gjorda är korrekta.”

Senare återkommer företaget: ”I den beskrivna analysen var vi intresserade av att se effekten av Coldzyme på förkylda deltagare. Det går inte att mäta antal dagar med förkylning på ej förkylda deltagare.”

Vill inte kommentera

Enzymatica vill inte för Dagens Medicin kommentera önskan från huvudprövaren och medförfattaren om att bolaget ska sluta hänvisa till kliniska effekter i Coldprevresultaten i sin marknadsföring. 

Men företaget anser att man i sin marknadsföring är tydlig med hur urval samt analyser är gjorda och Enzymatica framhåller att dessa också är godkända av huvudprövaren. 

Dagens Medicin har ställt flera frågor kring om det inte vore bättre att i analysen även inkludera de deltagare som inte blivit förkylda och således kan ha haft bäst effekt av behandlingen. Vi har inte fått någon förklaring av Enzymatica.

Uppfyller kraven

Som stöd för att produkten fungerar hänvisar Enzymatica till den ökande försäljningen av Coldzyme, olika nyligen ingångna distributionsavtal samt resultat från flera andra studier. Man lyfter särskilt fram att Coldzyme under 2020 genomgått en recertifiering och numera uppfyller kraven för den högsta nivån för medicintekniska produkter inom EU. I denna process har produktens fullständiga dokumentation granskats, inklusive Coldprevstudien.  

Den tidigare forskningschefen, som var förste och korresponderande författare på artikeln, vill inte svara på frågor om studien utan hänvisar tillbaka till företaget.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev