lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

CT-undersökning kan hitta osteoporos

Publicerad: 18 april 2013, 10:12

Foto: Photos.com

Läkare som undersöker patienter med datortomografi för problem i buken skulle också kunna använda undersökningen för att hitta eventuell benskörhet, enligt en ny studie i Annals of Internal Medicine.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det vanligaste sättet att diagnostisera benskörhet, eller osteoporos, är att använda röntgentekniken DXA, dual energy x-ray absorption. Men amerikanska forskare visar nu att även datortomografiundersökningar som egentligen görs för andra åkommor än benskörhet möjligen skulle kunna användas för att också hitta just benskörhet.

Forskarna jämförde resultat av DXA-undersökning och datortomografi av buken hos 1 867 patienter som i rutinsjukvård genomgått bägge undersökningarna inom sex månader.

Enligt forskarna fanns det en god överensstämmelse mellan metoderna för att diagnostisera benskörhet i ryggkotorna. Datortomografin hittade till och med en del fall av benskörhetsrelaterade kotfrakturer där DXA indikerat att bentätheten var normal.

Forskarnas slutsats är att datortomografi som ändå görs av andra skäl därmed också skulle kunna användas för att screena för benskörhet, något som skulle kunna leda till färre undersökningar och mindre stråldoser.

Men resultaten måste tolkas med försiktighet, enligt två experter som skrivit en ledarkommentar till studien. De påpekar att det kan vara kontraproduktivt att lägga till ytterligare data i rapporter från datortomografi eftersom de redan är fulla med information. Vidare finns det en risk för så kallade falska positiva resultat, det vill säga att datortomografin kan hitta benskörhet som i själva verket inte finns.

Läs abstract till studien:

Perry Pichardt med flera. Opportunistic Screening for Osteoporosis Using Abdominal Computed Tomography Scans Obtained for Other Indications. Annals of Internal Medicine 2013; 158: 588–595

Relaterat material

Därför ska vi screena för benskörhet

Experter på benskörhet sågar beslut om screening

Grupp med sköra ben behöver stöd

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev