Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Danderyd ger plats för idéer

Publicerad: 28 november 2005, 12:33

RIKSSTÄMMAN. Danderyds sjukhus permanentar ett stöd för att omsätta personalens smarta idéer till nya produkter. En blodtrycksmanschett som pumpar upp sig själv är sjukhusets första produkt ut på marknaden.


I två år har Danderyds sjukhus testat att ge professionellt stöd till personalens idéer om förbättringar av produkter i sjukvården och i vissa fall till att utveckla helt nya produkter. Dagens Medicin har tidigare berättat om projektet i nr 37/04.

Nu permanentas projektet och blir en särskild avdelning på sjukhuset, DS Innovation.

Det var när ingenjören Olle Hillborg kom till sjukhuset för ett par år sedan för att göra ett examensjobb till sin magisterexamen i medicinteknik som idén föddes.

- Ofta är medicintekniska företag och läkemedelsföretag inne och fiskar idéer hos personalen på sjukhusen för att sedan själva omsätta dem och tjäna pengar på dem. Jag tyckte att vi själva skulle försöka utveckla dem, säger han.

Externa uppdrag drar in pengar   Han fick sjukhusledningens stöd för att testa sin idé i projektform under förutsättning att det inte tog resurser från vården.

- För att dra in pengar till verksamheten har vi tagit en del externa uppdrag, berättar han.

Ett 20-tal idéer har kommit in som Olle Hillborg och hans kollega Joakim Stjernlöf nu arbetar vidare med. Verksamheten är mycket informell, det är bara för den som har en idé att kontakta avdelningen.

- Vi går då ut till den som anmält en idé för att på plats se vad det handlar om. Är det en kanonidé börjar vi omedelbart arbeta med den. Men allra först kontrollerar vi att ingen redan har patent på idén.

Därefter skrivs ett avtal, mellan sjukhus och idégivaren, som berättigar idégivaren till ersättning om produkten hamnar på marknaden.

- Många förslag handlar om att förbättra arbetsmiljön och förslagen kommer ofta från sjuksköterskor, berättar Olle Hillborg.

Så är det med den blodtryckspump som nu är på väg ut på marknaden. I stället för att en sjuksköterska med hjälp av en gummiblåsa pumpar för att få rätt tryck, så pumpar den här blodtryckpumpen upp sig själv, berättar Olle Hillborg.

Enligt honom är efterfrågan från sjukvården redan stor. Förklaringen tror Olle Hillborg är att när en produkt har tagits fram i sjukvården, av dem som jobbar där, får den en hög trovärdighet.

- Möjligheten att den fungerar är mycket större än när den tagits fram i laboratoriemiljö, säger han.

Blandad kunskap skapar idéer  Att många bra idéer tidigare aldrig satts i verket tror han beror på att det är svårt att tillverka prototyper och att förhandla med företag om tillverkning. Att ge personalen professionellt stöd kan frigöra många bra idéer, tror Olle Hillborg.

På Danderyds sjukhus har ingenjörerna fått komma ut i sjukvården och delta i arbetet på ett mer aktivt sätt än tidigare. Olle Hillborg tror på att blanda kompetens för att höja kreativiteten. Ett 20-tal ingenjörer arbetar nu tillsammans med läkare och sjuksköterskor i olika projekt.  Olle Hillborg tror att det behövs en eldsjäl för att en sådan här idéverkstad ska fungera.

- Det måste finnas någon som driver frågan, som brinner för det och tycker att det är roligt, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev