Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Domstol ger Läkemedelsverket rätt om tinnitusplåster

Publicerad: 22 januari 2020, 10:40

Förvaltningsrätten avslår ett överklagande från företaget Antinitus AB gällande att Läkemedelsverket belagt ett omstritt tinnitusplåster med marknadsförbud.

Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det var i oktober 2018 som Läkemedelsverket efter ett utdraget tillsynsärende kom fram till att plåstret, som är en medicinteknisk produkt, inte fick säljas eftersom det enligt myndigheten saknades belägg för att plåstret verkligen lindrade tinnitus.

Beslutet överklagades dock av företaget. Men i en dom från i december 2019 ger alltså förvaltningsrätten i Uppsala Läkemedelsverket rätt. Domstolen anser bland annat att det inte ”har framkommit underlag för att anse att produkten har avsedd effekt, dvs. att lindra tinnitusbesvär.”

Helena Dzojic, enhetschef på Läkemedelsverket, uppger att marknadsförbudet fortfarande inte vunnit laga kraft, eftersom företaget överklagat till kammarätten.

Dagens Medicin har tidigare granskat både det vetenskapliga underlaget för plåstret och den information som företaget lämnat till aktiemarknaden, se nr 20/17 och 1-3/18. Slutsatsen har varit att det inte finns några bevis för att plåstret fungerar och att bolaget givit vilseledande uppgifter i ett pressmeddelande.

Dagens Medicins granskning låg bakom att aktiebörsen Nordic Growth Market bötfällde företaget med 100 000 kronor för att det inte gett aktiemarknaden tillräckligt utförlig information.

Dagens Medicins tidigare bloggare Mats Reimer har också tidigt ifrågasatt plåstret i flera blogginlägg.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev