Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medicinsk teknik

Exoskelett gör det lättare att gå

Publicerad: 1 April 2015, 17:02

Ett mekaniskt exoskelett kan minska energiåtgången vid gång med sju procent. Det visar en ny amerikansk studie publicerad i tidskriften Nature.


Människans gång har under evolutionen utvecklats till att vara väldigt energieffektiv. Därför är det mycket svårt att utan yttre energikällor, såsom batterier eller gaspatroner, minska den metabola energin som krävs.

I den nya studien har forskarna byggt ett helt mekaniskt exoskelett som visade sig minska energiåtgången när en normal försöksperson går med sju procent. Minskningen kan tyckas liten men är, enligt forskarna, jämförbar med vad vissa liknande apparater med olika kraftkällor kan åstadkomma.

– Vi ser fram emot att utveckla exoskelettet och en möjlig framtida användning för liknande apparater är att kunna hjälpa människor som har problem att röra sig till exempel efter en stroke eller av ålderdom, säger docent Steven Collins, vid biomekatroniklaboratoriet på Carnegie mellon university i Pittsburg, USA, och en av forskarna bakom studien.

Enligt forskarna kan man också tänka sig en användning bland dem som går mycket på arbetet eller fritiden och vill ha avlastning.

På apparaten, som sätts utanpå vaden, spänns och släpps en fjäder i takt med vristens rörelser och kompletterar alltså vaden och hälsenans normala arbete när en person går.

– Det häftiga är att vi nu ser en verklig möjlighet att utveckla lätta och billiga hjälpmedel, säger Steven Collins till Dagens Medicin.

Abstract till studien kan du läsa här (länk läggs in kl. 10 den 2/4):

Steven Collins med flera. Reducing the energy cost of human walking using an unpowered exoskeleton. Nature. Publicerad online 1 april 2015. DOI: 10.1038/nature14288.

Se rörliga bilder nedan.

KARIN SVENS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev