Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Experter sade ja till implantat mot stroke

Publicerad: 16 december 2013, 11:34

Ett nät som hindrar blodproppar att bildas i hjärtat har positiv risk-nyttaprofil, enligt en expertpanel vid den amerikanska myndigheten FDA.


Det handlar om en helt ny typ av förebyggande behandling mot stroke vid förmaksflimmer. Principen är att stänga av ett litet säckliknande utrymme i vänster förmak, hjärtörat, där blodproppar ofta bildas vid förmaksflimmer. Därmed skulle patienter kunna slippa ta blodförtunnande mediciner, som warfarin.

Redan år 2009 gav samma myndighet klartecken för den nya behandlingen men drog senare tillbaka godkännandet och begärde att fler studier skulle göras för att ytterligare klargöra nytta och risker med behandlingen.

Nu har de här studierna gjorts och i förra veckan röstade expertpanelen alltså ja på frågan om nyttan med implantatet är större än de möjliga riskerna, meddelar företaget Boston Scientific. Röstsiffrorna var 13 mot 1. Resultatet blir en vägledning när FDA i början av nästa år väntas beslut om godkännande för tekniken.

Implantatet, som ser ut som ett litet nät, sätts in i hjärtat med hjälp av en kateter. Väl på plats hindrar det blodproppar som eventuellt uppstår i hjärtörat från att fortsätta ut i systemcirkulationen.

Relaterat material

Bur av minnesmetall i förmaket ska motverka stroke

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev