torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Företag backar om sprej mot förkylning

Publicerad: 27 januari 2018, 12:19

Reklam i Stockholm hösten 2017.

Foto: Carl-Magnus Hake

Företaget Orifarm och Apoteket AB påstår att nässprejen Coldystop kan förebygga förkylning. Dagens Medicins granskning visar att detta är felaktigt och nu ska båda företagen ändra sin information till kunderna.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Det är problematiskt att det har skett en indikationsglidning från företaget som inte  uppmärksammats av vissa apotekskedjor. Kunderna får ju en mer positiv bild av produkten om den påstås ha en förebyggande effekt, säger läkaren och debattören Mikael Hoffmann, som är chef för Stiftelsen Nätverk för läkemedelsepidemiologi, Nepi.

Dagens Medicin har tidigare granskat de medicintekniska sprejer som apoteken säljer med olika påståenden kring att de kan förkorta och förebygga förkylning. Nu har turen kommit till det senaste tillskottet i detta produktutbud, nämligen Coldystop som funnits på marknaden sedan oktober 2016.

Enligt doseringsanvisningen ska användaren börja ta sprejen vid första symtom, alltså då sjukdomen redan gett sig till känna. Det har inte hindrat företaget Orifarm från att skriva på förpackningen att sprejen ”förhindrar att […] sjukdomen bryter ut”, trots att någon förebyggande behandling inte heller undersökts i den kliniska studie som ligger till grund för produkten.

Denna påstått profylaktiska effekt har också snappats upp av bland andra Apoteket AB som i sin  webbshop säljer sprejen med budskapet att den förebygger förkylning.

När Dagens Medicin frågar Orifarm om den aktuella skrivningen hävdar företaget att den förebyggande effekten är ett översättningsfel från engelskan. ”Skrivningen kommer att korrigeras. Samtidigt kommer frasen ’stoppa förkylningen’ på förpackningsmaterial ändras till ’lindra förkylningen’”, skriver Peter Kirk, regulatorisk projektledare på Orifarm, i ett mejl till Dagens Medicin.

Hos Apoteket AB har produkten gått igenom företagets kvalitetskontroll, ändå blev det fel.

– För oss är det viktigt att varje produkt vi säljer håller vad den lovar och att den är märkt på rätt sätt för att inte vilseleda någon. I det här fallet har kommunikationen om produkten inte varit korrekt, vilket vi beklagar och nu korrigerar, säger Freja Annamatz, pressansvarig, Apoteket.

Dagens Medicin har tagit del av den kliniska studie som ligger till grund för Coldystops påstådda  effekt att sprejen ”hjälper till att bromsa och förkorta förkylningen”. Studien är dock av allt att döma inte gjord på Coldystop utan på produkter med liknande beredningar.

På Orifarm vill man inte svara på Dagens Medicins frågor om skillnader mellan produkten och de beredningar som testats i studien. Bolaget hänvisar till den finländska tillverkaren Pharmia, varifrån vi ännu inte har fått några svar.

– Gör man påståenden om effekt i sin marknadsföring borde man kunna svara på frågor om detta, säger Mikael Hoffmann.

Han anser att det finns en brist i regelverket för medicinteknik som lägger ribban mycket lägre för att visa effekt av så kallade lågriskprodukter, jämfört med läkemedel.

– Som kund är mycket svårt att se skillnad på om produkten är ett läkemedel eller medicinteknik. Väldigt få känner sannolikt till att det är olika krav på produkttyperna, säger Mikael Hoffmann.

Läkemedelsverket har tillsynsansvar för medicinteknik. Där vill enhetschefen Helena Dzojic inte kommentera den felaktiga märkningen av Coldystop. Någon tillsyn har hittills inte gjorts av produkten, uppger hon för Dagens Medicin.

Sänker pH

■ Enligt företaget Orifarm skapar Coldystop en ogynnsam miljö för virus genom att sänka pH-värdet i näshålan och genom bildandet av en skyddande barriär på nässlemhinnan. ”På så sätt hindras virus från att föröka sig och från att fästa i nässlemhinnan”, hävdar Orifarm.
■ Produkten faller inom regelverket för medicinteknik där tillverkaren ska visa kliniska data som stödjer prestandan. Något krav på randomiserade kliniska prövningar finns inte.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev