Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Förlamad återfick känsel med hjärnimplantat

Publicerad: 17 oktober 2016, 11:40

Forskaren Rob Gaunt förbereder Nathan Copeland, som är förlamad, för ett känseltest.

Foto: UPMC/Pitt Health Sciences Media Relations OR UPMC/Pitt Health Sc

En förlamad person lyckades känna beröring genom att få elektrisk stimulering direkt in i hjärnan, enligt en ny studie i Science Translational Medicine.


Arbetet med att ta fram proteser med känsel pågår för fullt. Dagens Medicin har bland annat skrivit om en svenskutvecklad handprotes som elektriskt stimulerar känselnerver inuti patientens armstump, se nummer 4/16 i papperstidningen.

Men den typen av teknik är svår att använda på personer med en ryggmärgsskada. Amerikanska forskare har därför valt en annan väg för att framkalla känselstimuli hos den patientgruppen – genom att direkt stimulera nervceller i hjärnan.

Mannen i studien var 27 år gammal och hade inte haft någon känsel i varken ben eller underarmar sedan hans ryggmärg skadats för tio år sedan.

Nu hade han fått millimetersmå elektriska implantat inopererade i somatosensoriska kortex, en region i hjärnan som bland annat ansvarar för känsel. När området stimulerades elektriskt med hjälp av en dator uppfattade mannen både tryck och värme på undersidan av sin ena hand.

Implantatens elektroder kopplades sedan till en robotarm vars fingrar var klädda med olika sensorer. När robotfingrarna berördes av någon utifrån stimulerades hjärnans nervceller elektriskt, och mannen fick förnimmelser av att det var hans egna fingrar som berördes.

Det verkar som att effekten är stabil över en längre tid, mannen hade känselförnimmelser under hela studieperioden som pågick i sex månader. Den elektriska stimuleringen ser inte heller ut att skada hjärnan på något sätt.

Forskarna skriver att det finns svagheter med tekniken, mannen kunde exempelvis inte känna smärta via robotfingrarna. Att tekniken endast testats på en person med en specifik ryggmärgsskada gör det också svårt att generalisera resultaten till andra skador, menar de.

Framöver vill forskarna förbättra tekniken så att exempelvis olika former och strukturer kan uppfattas via artificiell känsel.

Läs mer i abstract:

Sharlene N Flesher med flera. Intracortical microstimulation of human somatosensory cortex. Science Translational Medicine, publicerad online den 14 oktober 2016. Doi: 10.1126/scitranslmed.aaf8083

Relaterat material

Första handprotesen med känsel

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev