Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Förlamad man drack kaffe med hjälp av nervprotes

Publicerad: 28 mars 2017, 22:30

En man som var förlamad från axlarna och ner lyckades dricka kaffe och äta på egen hand med hjälp av ny teknik, enligt en studie i tidskriften Lancet.


Den så kallade nervprotesen, som forskarna själva kallar tekniken, förbinder hjärnan med särskilda muskelgrupper. Enkelt förklarat omkodas hjärnsignaler till kommandon för rörelser som skickas till sensorer i armar och händer – på så sätt kunde mannen greppa och sträcka sig efter saker.

De amerikanska forskarna bakom studien anser att det är ett stort steg framåt även om tekniken enbart testats på en person. I fjol fick en liknande studie stor uppmärksamhet när en förlamad person kunde återfå vissa hand- och fingerrörelser med hjälp av ett hjärnimplantat och elektroder.

Mannen i den nya studien var 53 år och förlamad till följd av en ryggmärgsskada. Via en operation fick han sensorer placerade i ett område i motorcortex som ansvarar för handrörelser. I ett första skede överfördes hjärnsignalerna till en virtuell arm som mannen såg på en dataskärm framför sig. Under fyra månader tränade han på att bland annat greppa saker i den virtuella verkligheten.

I nästa steg fick mannen 36 muskelstimulerande elektroder placerade i hans högra arm. Åtta timmar i veckan under 18 veckors tid slogs elektroderna på för att få bort muskelsvagheten. Därefter skedde en omkoppling så att hjärnsignalerna skickades till mannens riktiga arm i stället för den virtuella varianten på dataskärmen. På så sätt kunde mannen utföra rörelser han tänkte på. Han kunde exempelvis ta emot och dricka ur en kaffemugg via ett sugrör, vilket tog mellan 20 och 40 sekunder. Mannen lyckades även få upp mat på en gaffel som han kunde föra till munnen. För att gravitationen inte skulle bli för jobbig fick hans arm visst stöd under rörelserna.

Tekniken har dock vissa brister, påpekar forskarna. Exempelvis var rörelserna långsammare och mindre exakta än när mannen använde den virtuella armen. Framöver vill forskarna förbättra tekniken ytterligare så protesanvändaren kan utföra mer precisa rörelser. Mannen fick sina sensorer inopererade i hjärnan under 2014.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om andra sorters proteser för ryggmärgsskadade. För en tid sedan kunde en förlamad man känna viss känsel i fingrarna med hjälp av en robotarm och ett hjärnimplantat.

Läs mer i abstract:

A Bolu Ajiboye med flera. Restoration of reaching and grasping movements through brain-controlled muscle stimulation in a person with tetraplegia: a proof-of-concept demonstration. The Lancet, publicerad online den 28 mars 2017. Doi: 10.1016/S0140-6736(17)30601-3

Källa filmklipp: Case Western Reserve University

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News