Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Förslag till HTA-samarbete stöter på patrull

Publicerad: 13 augusti 2018, 12:30

Det råder stor oenighet inom EU:s medlemsländer kring förslaget om ett mer effektivt system för utvärdering av nya medicinska metoder, så kallad health technology assessment, HTA.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Österrike, som är nytt ordförandeland i EU sedan halvårsskiftet, avser att förbereda en lägesrapport om arbetet med den nya regleringen av health technology assessment, HTA, i EU, skriver nyhetstjänsten Läkemedelsmarknaden. Förslaget lades fram den 31 januari i år av EU-kommissionen. Redan tidigt stod det klart att medlemsländerna var långt ifrån eniga om behovet av gemensamma HTA-utvärderingar, som EU-kommissionen föreslog.

Enligt ett dokument inför hälsoministrarnas möte i juni framgår det att många medlemsländer anser att det frivilliga samarbete under namnet EU-net-HTA, som pågår fram till 2020, borde fortsätta snarare än att göra samarbetet obligatoriskt genom lagstiftning.

Till de mest problematiska förslagen hör att HTA-utvärderingarna ska bli bindande för medlemsländerna. Ett annat är ett förslag om förbud mot nationella utvärderingar, samt harmoniserade regler för kliniska granskningar.

EU-kommissionen har med sitt förslag inte lyckats övertyga flera länder om att en harmonisering är den lämpliga och proportionerliga lösningen på problem med marknadstillträde, dubbelarbete och så vidare.

Läs mer som prenumerant på Läkemedelsmarknaden.

Relaterat material

EU ska samarbeta bättre om medicinsk utvärdering

LÄKEMEDELSMARKNADEN

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev