Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Första handprotesen med känsel

Publicerad: 6 februari 2014, 11:29

Den 36-årige Dennis Aabo Sørensen från Danmark återfick känseln i sin amputerade arm genom en ny typ av handprotes, som än så länge bara fungerar i laboratoriet.


Tack vare den nya protesen kunde han tala om hur olika föremål såg ut och om de var mjuka eller hårda – utan att titta på föremålen. Han kunde också anpassa greppstyrkan efter denna information.

Bakom den nya tekniken står ett forskarlag från Italien, Schweiz och Tyskland, som presenterar resultaten i tidskriften Science Translational Medicine. Enligt forskarna är detta första gången som en handprotes kan återge känsel i realtid.

Den fungerar genom att sensorer känner av anspänningen i ”senorna” på varje finger när de rör vid ett föremål. Denna information omvandlas till en elektrisk signal som nervsystemet förstår. Via fyra elektroder skickas sedan signalerna vidare till nervstumpar i överarmen.

Hittills är tekniken för otymplig för att fungera utanför laboratoriet. Men forskarna hoppas nu kunna gör en mindre, bärbar protes med ännu bättre känsel. I framtiden kan det också bli möjligt med en protes som även känner av textur på föremål och om de är kalla eller varma, tror de.

På grund av säkerhetsrestriktioner i den kliniska prövningen har elektroderna nu tagits bort i Dennis Aabo Sørensens överarm. Han har fått övergå att använda sin vanliga protes där handen kan öppnas och stänga, men som bara är användbar när han tittar på den.

Den nya studien är intressant, enligt Göran Lundborg, senior professor i handkirurgi vid Lunds universitet. Han tycker dock det är magstarkt att forskarna beskriver tekniken som att den ger ”nästan normal sensorisk input”.

– Handens känsel kan ju fånga upp en enorm mängd information av olika slag, som vibrationer, tryck, lätt beröring, temperatur och smärta. För mig är det en gåta hur man lyckats identifiera och stimulera rätt sorts nervtrådar, så att upplevelsen inte blir obehaglig, onaturlig eller rent av smärtsam, säger Göran Lundborg.

Han är tveksam till om den aktuella principen är rätt väg framåt för att konstruera proteshänder med känsel.

– Det är väldigt komplicerat att föra in elektroder i intakta nerver. I vår egen forskning tror vi på en helt annan princip där signaler från protesen stimulerar hudens normala känselreceptorer på underarmen, säger Göran Lundborg.

Läs abstract till studien:

Stanisa Raspopovic med flera. Restoring Natural Sensory Feedback in Real-Time Bidirectional Hand Prostheses. Science Translational Medicine 2014; 6: 222ra19

Relaterat material

Förlamad drack kaffe med tankens kraft

Framgång för tankestyrd handprotes

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev