Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Försvaret anmäler skavsårstejp till Läkemedelsverket

Publicerad: 9 september 2022, 09:36

Försvarshälsan vid F21 har anmält till Läkemedelsverket att värnpliktiga drabbats av allergiska reaktioner av skavsårstejp. Genrebild.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Skavsårstejp vållar problem för försvaret. Senast ut är Norrbottens flygflottilj som skickat in en anmälan till Läkemedelsverket om att flera värnpliktiga drabbats av allergiska reaktioner efter att ha använt tejpen på fötterna.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketToppnyheterToppnyheter Hud

Försvarshälsan vid Norrbottens flygflottilj i Luleå, F21, har gjort anmälan om negativa händelser och tillbud med medicintekniska produkter till Läkemedelsverket. Den handlar om en produkt som används för att tejpa skavsår på fötterna. Men i stället för att lindra besvären drabbades sex värnpliktiga under en vecka i augusti av allergiska reaktioner. En av dem fick läkemedelsbehandling mot klåda. 

Läs också: Sjukvården sju gånger så dyr som försvaret 

Enligt anmälan tros produktens klister vara boven i dramat. Av anmälan framgår också att F21 hade liknande problem med samma produkt förra året. 

Användandet av produkten har nu stoppats på F21. 

Det är inte första gången som skavsårstejp ger försvaret plågor. Förra hösten rapporterade SVT Norrbotten att Läkemedelsverket fått in en anmälan från försvarshälsan vid Jägarbataljonen i Arvidsjaur om skavsårstejp som orsakat sår och stora blåsor på soldaters fötter. Även försvarshälsan vid luftvärnsregementet Lv6 i Halmstad anmälde förra året problem med skavsårstejp till Läkemedelsverket, enligt SVT. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev