Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Framgång för tankestyrd handprotes

Publicerad: 17 december 2012, 14:49

En totalförlamad kvinna har lyckats utföra vad som påminner om dagliga aktiviteter med hjälp av en tankestyrd robothand. Resultaten, som anses vara de hittills bästa inom området, publiceras i tidskriften Lancet.


För fjorton år sedan diagnostiserades en då 39-årig amerikansk kvinna med en genetisk sjukdom som gjorde henne förlamad. Men sedan kvinnan i februari 2012 fick börja använda en avancerad robotprototyp kan hon nu greppa och flytta runt föremål i alla tre dimensioner – bara genom att tänka på det.

Forskarna, som är verksamma vid University of Pittsburgh, satte in två elektroder i kvinnans motorcortex, det vill säga den del av hjärnbarken som styr över rörelser. Elektroderna kopplades sedan till en dator och själva robotarmen som satt monterad på en ställning framför kvinnan.

Efter att kvinnan kopplats ihop med robotarmen vidtog 14 veckors träning. Redan på andra träningsdagen lyckades kvinnan flytta runt robotarmen som hon ville utan hjälp från datorn, rapporterar forskarna. Och ju längre tid som gick desto mer avancerade rörelser kunde hon utföra.

Rörelseförmågan utvärderades med ett standardiserat test, ARAT, som vanligen används för att bedöma armens förmåga att utföra dagliga aktiviteter efter till exempel en stroke. Kvinnan förbättrade sina resultat på testet från 0 till 15–17 på en skala som går till 27, vilket forskarna ser som en betydande klinisk förbättring.

Dagens Medicin skrev i våras om en liknande teknik med vars hjälp en annan förlamad kvinna lyckades greppa en kaffekopp och dricka ur den, se länk här intill. Den nu aktuella tekniken ger dock möjlighet till mer naturliga och koordinerade rörelser, tack vare ett helt nytt sätt att tolka nervimpulserna i hjärnan, enligt forskarna bakom studien i Lancet.

Andra experter är imponerade av resultaten. I en kommentar i tidskriften skriver fyra forskare vid École Polytechnique Fédérale de Lausanne i Schweiz att systemet är en ”remarkabel teknologisk och biomedicinsk bedrift”.

Samtidigt påpekar de att flera utmaningar återstår innan teknologin kan få användning utanför laboratoriet, till exempel att man säkerställer att nervsignalerna ”avkodas” på ett stabilt sätt utan att patienten måste träna med apparaten dagligen.

Forskarna bakom studien hoppas nu själva förbättra tekniken genom att ge handen känsel så att patienten kan känna om olika föremål är kalla eller varma. De hoppas också kunna göra tekniken trådlös så att patienten slipper att ha sladdar som går från huvudet.

Läs abstract till studien:

Jennifer Collinger med flera. High-performance neuroprosthetic control by an individual with tetraplegia. Lancet, publicerad online den 17 december 2012. DOI: 10.1016/S0140-6736(12)61816-9

Relaterat material

Förlamad drack kaffe med tankens kraft

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev