Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medicinsk teknik

Framtidens bilder hjälper dig att hantera mer information

Publicerad: 22 April 2015, 11:11

Medicinteknikföretaget Sectras vd Torbjörn Kronander på Vitalis.

Foto: Henrik Brunnsgård/Bildbyrån

Framtidens möjligheter med digital bilddiagnostik stod i fokus för några av Vitalismässans första föredrag på onsdagen.


En stark trend, enligt medicinteknikföretaget Sectras vd Torbjörn Kronander, är att uppmärksamheten flyttas från inhämtningen av bilddata till frågan hur man ska visualisera de data man fångat.

– Förut var frågan om melanomet var malignt. Frågan i dag är vilken behandling melanomet svarar på, säger Torbjörn Kronander.

Det är ett exempel på hur bilddiagnostikens front har skjutits fram, men också på en pågående rörelse från den anatomiska nivån till den biologiska. I fallet med melanomet visar Torbjörn Kronander hur bilden kan visa samtidigt tagna bilder från tre olika glas, där melanomets celler utsatts för olika behandling. I ett annat cancerexempel används strålande molekyler som binder till socker, för att i CT-kamera avslöja tumörer, vilka drar åt sig mycket blodsocker.

Torbjörn Kronander återkommer upprepat till att en diagnostisk ”bild” inte får tas för en entydig återgivning av verkligheten. Ett blodkärl kan i verkligheten vara 50 procent större eller mindre än det framstår i en digital återgivning av de mätresultat som det egentligen handlar om. Bilden är en avsiktlig omtolkning som ger oss möjlighet att ta in mycket information i våra hjärnor, som är bättre på att hantera datamängder i form av synintryck än siffror.

– Visualisering av genomet är nästa stora trend, förutspår Torbjörn Kronander.

– Hur vi representerar DNA är inte klart men det kommer att bli med bilder för det är det enda sättet som vi kan ta in informationen i våra hjärnor.

Sist men inte minst framhåller Torbjörn Kronander att den växande mängden datorskapade bilder måste ses i sitt sammanhang, i praktiken integrerat med journalen. Han visar som exempel ett digitalt verktyg där en tumör mäts i bilder från olika tidpunkter och journalen återger den informationen som en tidskurva över hur den har vuxit och krympt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev