Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Fridén ser inga problem med bisyssla trots miljonavtal

Publicerad: 8 februari 2016, 07:48

Barbro Fridén, sjukhusdirektör för Sahlgrenska.

Foto: Jens Krey

NY VERSION. Utan upphandling köpte Sahlgrenska universitetssjukhuset medicinteknik för elva miljoner kronor av företaget Vitrolife, enligt GT. Sjukhusdirektör Barbro Fridén sitter i koncernstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetVästra GötalandsregionenBarbro Fridén

– Det är graverande. Vi har gjort fel, säger Conny Corneliusson, sjukhusets inköpsstrateg, till tidningen.

Enligt lag ska avtal i den här storleken upphandlas på Europanivå.

Västra Götalandsregionen godkände Barbro Fridéns bisyssla i samband med att hon anställdes som sjukhusdirektör 2012. Hon hade då suttit i styrelsen för det Göteborgsbaserade Vitrolife – ett internationellt företag inom fertilitetsbehandling – i två år och får 150 000 kronor om året i arvode, enligt GT.

– Jag ställde frågan på Sahlgrenska och jag fick skriftligt från min chef. De såg ingen jävssituation. Jag kan inte påverka inköp. Jag har inte dolt det, jag pratar ofta om det. Det ligger öppet på mitt på mitt cv. Jag är noga med att inte äga något där, ingen av mina anhöriga äger något. Inget påverkar min privata ekonomi, säger Barbro Fridén till Dagens Medicin.

Ser du inga problem med trovärdighet i dag?

– Nej, jag kan inte se det. Jag gör ingenting som man inte kan skriva på Dagens Medicins förstasida.  Jag tycker att det är spännande att hålla kontakt med mitt tidigare yrkesliv och med forskningen, det känns oerhört positivt.

Enligt GT har sjukhuset köpt medicintekniska produkter för 11 miljoner kronor sedan Barbro Fridén tillträdde som sjukhusdirektör. Under samma period ska Sahlgrenska, enligt Barbro Fridén, totalt ha köpt in varor för 9 miljarder kronor.

– Jag kan inte kontrollera vad 16 000 medarbetare gör. Allt det här ligger hos vår ekonomi- och marknadsdirektör som ska se över hur det här kunde ske, säger Barbro Fridén till Dagens Medicin.

Det var Västra Götalandsregionens direktör Ann-Sofi Lodin som godkände Barbro Fridéns bisyssla.

– Vår bedömning var att hon inte kan påverka inköpen alls, säger Ann-Sofi Lodin till Dagens Medicin.

Diskuterade ni huruvida det faktum att hon sitter som styrelseledamot kan påverka personalens tankar och agerande kring företaget?

– Det man annars funderar kring är om företaget är seriöst eller inte. Eftersom vi bedömer att Vitrolife är seriöst anser vi inte att hon kan ifrågasättas för uppdraget.

Men dagens rapportering visar ju att det finns en risk för att andra uppfattar intressekonflikter och att trovärdigheten naggas. Var det något som ni funderade länge över?

– Ja, vi hade en ordentlig diskussion, jag tillsammans med presidiet. Så var det ju. Det var en avvägning mellan för- och nackdelarna med en sådan här bisyssla, säger Ann-Sofi Lodin till Dagens Medicin.

Sahlgrenska universitetssjukhuset ska nu utreda hur det kom sig att medicinteknik upphandlades utan ramavtal. Och Ann-Sofi Lodin flaggar för att Västra Götalandsregionen ska förbättra sin interna kontroll, genom att få bättre styr på vad som upphandlas utan ramavtal.

Relaterat material

Barbro Fridén: ”Vi kommer att klara det här”

Hundratals tjänster bort på Sahlgrenska

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev