söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Hackare kan påverka implanterad defibrillator

Publicerad: 17 mars 2008, 13:56

Inopererad medicinteknisk utrustning, exempelvis pacemakers, kan påverkas av obehöriga personer. Det anser en grupp amerikanska forskare som har undersökt möjligheten att hacka en implanterbar defibrillator.


I en studie utförd av forskare vid bland annat University of Washington undersöktes vilka eventuella risker som finns med medicinteknisk utrustning som går att styra och avläsa på distans. I studien använde forskarna en implanterbar defibrillator.

Forskarna undersökte bland annat möjligheterna att med hjälp av en billig radio avlyssna signaler från utrustningen. I studien lyckades forskarna få detaljerad information från en hypotetisk patient inklusive namn, diagnos och personnummer. Det gick även att få information om vilket företag som hade tillverkat utrustningen, samt uppgifter om patientens hjärtrytm.

Forskarna utförde därefter flera attacker för att försöka påverka utrustningen. De lyckades stänga av defibrillatorn och även att utlösa en elchock, som kunde ha orsakat livshotande arytmier hos en verklig patient.

Eftersom tekniken är livräddande säger forskarna i ett pressmeddelande från University of Washington att patienter inte bör avstå från behandling på grund av resultaten. Det har aldrig rapporterats något fall där en implanterbar defibrillator eller pacemaker har varit ett mål för hackare.

 Forskarna, som även presenterar förslag till lösningar av dessa problem anser att resultaten bör vara en väckarklocka för den medicintekniska industrin.

Studien kommer att presenteras vid en kongress arrangerad av Institute of Electrical and Electronic Engineers i Oakland, USA, senare i vår.

Studien i sin helhet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev