Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Han vill se tuffare koll av insulinpumpar

Publicerad: 19 september 2014, 16:02

EASD 2014 Andrew Boulton, ordförande för EASD, hoppas att organisationen före årsskiftet ska formulera krav om bättre reglering av insulinpumpar och andra medicinska hjälpmedel.


Ämnen i artikeln:

EASD

– För några år sedan när jag blev ordförande började vi utöka vår verksamhet till att titta på patientsäkerheten i Europa. Samtidigt kom en massa artiklar i bland annat BMJ om ganska slapphänta regler för tekniska hjälpmedel som inte bara används inom diabetes utan inom många specialiteter.

Det som Andrew Boulton, till vardags professor i medicin vid universitetet i Manchester, i första hand tänker på är insulinpumpar och instrument som kontinuerligt mäter glukosnivåer i blodet.

– När vi tittade på hur sådana här hjälpmedel regleras i Europa såg vi att det var som något från 1950-talet, det liknade regleringar av brödrostar och dammsugare.

Skräckexempel från skandaler med dåliga bröstimplantat och höftersättningar gjorde att frågan blev ännu mer angelägen. Snart såg Andrew Boulton och hans kollegor att det fanns många olika organ i värden som hade rätt att ge CE-certifiering av medicintekniska hjälpmedel som insulinpumpar. När väl ett sådant tillstånd gavs kunde apparaten säljas var som helst i Europa och ingen organiserad uppföljning av kvaliteten gjordes.

– Om man tänker efter så kan en insulinpump som går sönder leda till allvarliga konsekvenser, till och med död, på samma sätt som om insulin inte fungerar. Men insulin måste gå igenom flera randomiserade försök, och kontrolleras noga efter användning. Men för pumparna ingenting, säger Andrew Boulton.

Han tycker att det behövs en central övervakande och reglerande myndighet i Europa på ungefär samma sätt som för läkemedel. Före årsskiftet hoppas Andrew Boulton att EASD kommer att formulera och publicera ett officiellt uttalande om vad organisationen tycker är nödvändigt att göra på detta område.

I slutet av nästa år avgår Andrew Boulton som ordförande för den europeiska diabetesorganisationen EASD, och nu under kongressen beslutades det formellt att hans efterträdare blir Juleen Zierath från Karolinska institutet.

– Juleen Zierath är en av världens bästa grundforskare. Jag är väldigt glad att vi för en gångs skull kommer att ha en grundforskare som ordförande, och jag är också glad att vi för första gången kommer att ha en kvinnlig ordförande för EASD. Hon är ett utmärkt val, säger Andrew Boulton.

Vad tror du hon kommer att tillföra som inte du tillfört?

– Det var en fräck fråga, skrattar han. Jag tycker att hon har en stark personlighet och är en stark ledare. Jag är övertygad om att hon kommer med många spännande nyheter. Men det får framtiden utvisa.

MICHAEL BORGERT

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev