Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medicinsk teknik

Händerna fria med smarta glasögon

Publicerad: 10 februari 2016, 07:09

HJÄLPMEDEL. Med de smarta glasögonen får sjuksköterskan Mikael Aspegren händerna fria samtidigt som han kan ta del av patientinformation. Via ett muntligt kommando kan han också stänga av larm.

Foto: Charlotte Nilsson/Bildbyrån

Snabbare kommunikation och bättre övervakning. Intensiv­vården i Karlskrona är med och utvecklar smarta glasögon som kan förbättra arbetsmiljön.


Ämnen i artikeln:

BlekingesjukhusetLandstinget Blekinge

Vanligtvis ställs sjukvårdspersonalen inför apparater och lösningar som de snabbt ska lära sig att använda, som andra uppfunnit och konstruerat.

På intensiven vid Blekinge­sjuk­huset i Karlskrona arbetar sjuksköterskor och läkare nu tvärtom. De deltar i ett projekt som utvecklar så kallat smarta glasögon som ska under­lätta arbetet och vara ett avancerat beslutsstöd i kritiska situationer.

Genom en liten monitor i glas­ögonens övre hörn ska sjuksköterskan eller läkaren kunna ta del av information från patienternas övervakning, som puls, blodtryck och syremättnad. De ska även kunna skicka bilder eller filmer för att konsultera varandra eller samtala, via glasögonen.

Hittills har projektet ringat in hur informationen ska överföras. Nästa steg är att bestämma vilken information som kan behövas i dem, anpassat till just behoven på Iva.

– Det är kul och spännande att få vara med och påverka hur vi kan använda glasögonen, vilka data som behövs och hur vi ska dra nytta av dem i arbetet. Utvecklingspotentialen är hur stor som helst, säger sjuksköterskan Mikael Aspegren som deltagit i arbetet.

Är det inte stressande att ha glas­ögon som hela tiden ger information i synfältet?

– Det kan man förstås tänka sig, men man ska inte ha dem på sig hela dagarna och man tittar inte in i monitorn hela tiden. Glasögonen kan å andra sidan minska stressen också, eftersom man får händerna fria samtidigt som viktiga data presenteras direkt i glasögonen. Dessutom kan övervakningslarmet – som ju kan vara stressande – snabbt stängas av via glasögonen med hjälp av ett muntligt kommando, berättar Mikael Aspegren.

Än är de smarta glasögonen inte så pass färdigutvecklade att de kan användas i den ordinarie vården. De försök som gjorts har varit simuleringar.

Eva Douglas, som är avdelningschef på Iva i Karlskrona, tror att smarta glasögon kan bli till stor nytta på flera områden inom sjukvården.

– Men de måste testas mer. Än har vi till exempel inte tittat närmare på vad de innebär arbetsmiljömässigt och ur sekretessynpunkt. Det vi gör här är bara början.

Idén till glasögonen kommer ursprungligen från ett utvecklingssamarbete mellan Landstinget Blekinge, Blekinge tekniska högskola och det lokala näringslivet.

– Vi har utgått från behoven på Iva och kommer att fortsätta utvecklingsarbetet ytterligare ett par år. Under 2016 räknar vi med att utöka våra försök till fler sjukhus. I slutet av 2017 har vi förhoppningsvis en färdig produkt som kan användas i sjukvården, säger Ursula Hass, som är samordnare hos de före­tag som utvecklar konceptet med glas­ögonen.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev