fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Hårt tryck på laboratoriet i Lund

Publicerad: 30 juli 2020, 11:03

Biomedicinsk analytiker analyserar prover på labbet i Region Skåne.

Foto: Region Skåne

Trycket på laboratoriet i Lund har varit extremt högt sedan pandemins start. Vanliga kontorstider har förvandlats till en dygnet runt-verksamhet när tusentals covid-19-tester har analyserats i veckan. Efter sommaren förväntas läget bli ännu tuffare – då fler prover ska analyseras, och extrapersonalen försvinner.

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Region Skånes laboratorium Klinisk mikrobiologi i Lund har sedan pandemins start i mars hanterat den skånska sjukvårdens alla covid-19-tester, utom de självtester som sedan några veckor erbjudits. När trycket var som störst analyserades 1 200 tester om dagen. Trots detta har personalstyrkan varit nästan densamma, men undantag för sommaren då extrapersonal och studenter hjälpt till med en del enklare sysslor.

För att kunna hantera mängden prover infördes ett nytt schema i april. Personalen som tidigare arbetat vanliga kontorstider började nu arbeta helger och sena kvällar fram midnatt. Medarbetare har i lokala medier vittnat om en hårt pressad arbetssituation.

– Situationen i Skåne är sådan att vi har ett centralt mikrobiologslaboratorium som ska serva samtliga sjukhus i regionen. Vi har akutlaboratorium som arbetar dygnet runt på alla akutsjukhus, men de förutsätter att leverantören kan leverera reagens. Och den instrumentleverantören som vi har varit beroende av har inte kunnat leverera reagens för akutdiagnostik, vilket har gjort att vi har varit tvungna att bygga upp en transportorganisation, köra hem de här proverna och analysera med utvidgade tider. Det gjorde att vi bestämde oss för att bemanna upp pcr-spåret och hantering av sars-cov-2-prover fram till midnatt, säger Ingvar Eliasson, verksamhetschef på Kliniks mikrobiologi.

Då antalet kvällsprover har minskat har kvällspassen nu kortats ner till klockan 22.30. I slutet på augusti kommer laboratoriet ta tillbaka delar av diagnostiken som prioriterats bort under de senaste månaderna.

– Vi gjorde tidigt en medicinsk prioriteringslista som bestod av två saker, dels var det sådant som vi kunde ställa åt sidan. Men det har blivit ganska få ingrepp i den vanliga rutinen. Sedan sparade vi typningar av hepatit c-virus, vi tog inte heller emot en del prover från primärvården med litet medicinskt värde, eller tånagelsvamp. Den typen av diagnostik kommer vi att fortsätta med nu, säger Ingvar Eliasson.

Han håller med om att arbetssituationen varit pressad för personalen och säger att man många gånger varit tvungna att trolla med knäna.

– Som verksamhetschef kan jag skriva under på att vi har gjort enorma insatser och att medarbetarna har fått ställa upp solidariskt på nya saker som de inte är vana vid. Samtidigt vill jag säga att vi har gjort det via arbetstidsförskjutning och genom att plocka in extra medarbetare till enklare arbetsuppgifter, vi har bland annat lånat personal från klinisk kemi och patologi och andra delar av labbverksamheten som har gjort förarbeten. Personalen har därför sluppit att arbeta övertid, säger han och fortsätter:

– Men kombinationen av ständigt ökade volymer och att världsmarknaden fick brist på testutrustning gjorde att vi var tvungna att återgå till gammeldags teknik och säkerställa att den hade samma känslighet. Totalt kör vi i dag med fyra olika plattformar för sars-cov-2 – det ställer till bekymmer med kompetens för att personalen ska kunna ratta sina olika spår, säger Ingvar Eliasson.

Hur lång tid det är kvar till dess personalen kan återgå till normalt schema är i dagsläget oklart enligt Ingvar Eliasson.

– Målsättningen var att kunna föra ut diagnostiken till akutsjukhusen redan innan sommaren. Men eftersom vi inte har fått reagens har det inte gått. Nu har tillgången ökat, och i Kristianstad kan de analysera sina egna tester. I augusti kommer de att kunna göra detsamma i Helsingborg och Ystad. Men så länge vi inte har infört det på alla akutsjukhusen kan vi inte gå ner i arbetstid, säger han.

Ett ytterligare bekymmer enligt Ingvar Eliasson är att den extrapersonal som hjälpt till under sommaren kommer att försvinna i augusti.

– Och då har vi ett nytt personalläge, säger han.

Relaterat material

Skåne räknar med 50 000 provtagningar per månad

Region Stockholm direktupphandlar prover och ökar labbkapacitet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev