Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medicinsk teknik

Hepsera bra vid hepatit när andra medel slutat fungera

Publicerad: 11 november 2002, 11:18

Hepsera mot kronisk hepatit B väntas bli ett nytt läkemedel för att behandla infektioner hos patienter som utvecklat resistens mot andra medel. Nyligen godkändes preparatet i USA och inom kort blir det tillgängligt på licens i Sverige.


Kronisk hepatit B är en smittsam - och i vissa fall dödlig - virussjukdom som angriper levern. Följden blir en långvarig inflammation, som förutom de typiska symtomen gul hy och gula ögonvitor kan ge bestående leverskador. I Sverige anmäls cirka 1000 nya fall om året, varav de flesta är av utländsk härkomst.  Hitintills har det funnits två behandlingsmöjligheter: injektioner med det immunstimulerande ämnet alfa-interferon eller tablettbehandling med det antivirala medlet lamivudin.   Men alfa-interferon kan ge allvarliga biverkningar och nära en tredjedel av lamivudin-patienterna utvecklar resistens efter något års behandling.   Förra månaden blev ett nytt behandlingsalternativ tillgängligt när den amerikanska hälso- och sjukvårdsmyndigheten FDA godkände läkemedlet Hepsera (adefovir) för behandling av vuxna patienter med aktiv sjukdom. Preparatet har utvecklats av det amerikanska läkemedelsbolaget Gilead Sciences.  - I kliniska studier har vi sett att Hepsera tolereras väl och har antiviral effekt i ett flertal olika patientgrupper, bland annat hos patienter med sjukdom resistent mot lamivudin, säger Erin Edgley, taleskvinna för Gilead i Foster City, Kalifornien, USA.

Lurar virusets egna enzym  Godkännandet i USA bygger främst på två studier med sammanlagt 700 patienter.   Efter 48 veckor minskade läkemedlet graden av inflammation i 53 och 64 procent av fallen, jämfört med 25 och 35 procent av patienterna som fick placebo. Enligt företaget kan dessa förbättringar innebära en minskad risk för leversvikt och levercancer i ett senare skede, även om detta ännu inte har studerats.  Hepsera har en sjukdomsbromsande effekt. Det förhindrar viruset att föröka sig genom att blockera replikering av virusets arvsmassa. Den aktiva substansen, adefovir, liknar byggstenarna i DNA och lurar virusets enzym att bygga in dem i arvsmassan, varpå replikeringen av DNA-kedjan inte kan fortsätta.  Samma princip utnyttjas för många andra antivirala medel och ursprungligen utvecklades Hepsera som ett medel mot hiv.   Men ett tidigare försök att få adefovir godkänt på denna indikation stoppades på grund av biverkningar på njurarna. I stället satsade Gilead på kronisk hepatit B, där lägre doser räcker för att ge verkan. Ett vanligt problem vid hepatit, och andra sjukdomar orsakade av så kallade retrovirus, är att smittämnet blir motståndskraftigt mot behandling. Men ännu har inget fall av resistens mot Hepsera upptäckts.

Tillgängligt på licens inom kort  - Detta är något vi kommer att fortsätta att följa noggrant nu när preparatet finns tillgängligt kommersiellt. Men i de kliniska studierna har vi alltså ännu inte sett någon tendens till resistensutveckling. Den längsta studien har pågått i 136 veckor, säger Erin Edgley.  I mars i år ansökte Gilead om godkännande för läkemedlet hos den europeiska läkemedelsmyndigheten Emea, och ett beslut väntas under nästa år. Enligt läkemedelsbolaget Swedish Orphan kommer Hepsera att finnas tillgängligt för licensförskrivning i Sverige inom kort.

Carl-Magnus Hake

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev