onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Hög sjukfrånvaro bland vårdpersonal

Publicerad: 2 juni 2014, 06:50

Många som arbetar med att ta hand om andra har själva hög sjukfrånvaro. Det visar en ny rapport från Försäkringskassan.


Sjukfrånvaron är störst hos yrkesgruppen vård- och omsorgspersonal visar en ny rapport från Försäkringskassan, som Dagens Nyheter rapporterar om.

I gruppen ingår yrken som undersköterskor, barnskötare, vårdbiträden, personliga assistenter, skötare och vårdare.  Antalet sjukfall i gruppen var 164 fall per tusen försäkrade under 2013. Även yrkesgrupperna sjuksköterskor och barnmorskor har hög sjukfrånvaro med 135 respektive 131 sjukfall.

– De som blir sjuka mest arbetar ofta med att ta hand om andra, om våra barn, om våra gamla och sjuka. Det är enormt viktiga tjänster för samhället och man kan tycka att arbetsgivarna borde ta bättre hand om sina anställda. Man behöver ju inte någon tjusig teoretisk modell för att förstå vad som kan hända när man är för få på en arbetsplats och när man har för mycket att göra, ­säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan, till tidningen.

Både sjukdomar i rörelseorganen och psykiska sjukdomar är vanliga. Bland annat är det artroser och andra ledsjukdomar som orsakar sjukskrivning i över 14 dagar.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev