Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Höjt anslag till Rise för att klara EU-krav

Publicerad: 22 september 2020, 08:50

Forskningsinstitutet Rise får höjt anslag nästa år. Detta för att kunna bli ett anmält organ även enligt EU:s nya regelverk för medicintekniska produkter.


EU:s regelverk för medicintekniska produkter Medical Device Regulation (MDR) sköts upp ett år, men ska börja gälla från maj 2021. För att Rise, som redan är ett anmält organ enligt nu gällande regler, ska kunna göra sin ansökan om att bli godkända även enligt MDR skjuter regeringen till 15 miljoner kronor i budgeten för 2021.

Enligt ett pressmeddelande från näringsdepartementet är ansökningsprocessen för att bli anmält organ enligt det nya regelverket tids- och kostnadskrävande. Dessutom är det redan nu brist på anmälda organ.

”Om utvärdering och certifiering av nya medicintekniska produkter som utvecklats i Sverige tar lång tid, på grund av brist på anmälda organ, finns risk för att svenska företag och forskare väljer att söka sig utomlands för utveckling av medicintekniska innovationer”, står det i pressmeddelandet.

Anmälda organ är oberoende organisationer som bistår och övervakar tillverkarnas arbete med att verifiera att produkterna uppfyller EU:s regelverk.

Relaterat material

Vårdappar hotas av höjda avgifter

EU-kommissionen vill skjuta upp förordning om medicinteknik

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev