Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Hostan var hjärtinfarkt

Publicerad: 12 november 2012, 13:09

Två sjuksköterskor bedömde över telefon mannens besvär som förkylning. På sjukhuset ställdes sedan diagnosen hjärtinfarkt.


En 55-årig man kontaktade i början av augusti i år telefonrådgivningen vid jourcentralen på en ort i södra Sverige. Han hade förkylningssymtom med hosta, men även halsbränna och bröstsmärta som kommit och gått i båda armarna. Den sjuksköterska som svarade bedömde det hela som förkylning med muskulära besvär.

Dagen efter ringde mannen åter till telefonrådgivningen nu med smärta på båda sidor av bröstet och ut i armarna när han låg ner. Han var trött men hade ingen feber. Den sjuksköterska som nu svarade rådde mannen att kontakta sin ordinarie vårdcentral nästa dag.

Nästa dag kom mannen in med ambulans till sjukhus där man konstaterade att han hade en hjärtinfarkt varför han sedan genomgick en ballongvidgning av hjärtats kranskärl och fick ett stent inlagt.

Händelsen är anmäld till Socialstyrelsen enligt lex Maria. I anmälan framgår att de båda sjuksköterskorna på jourcentralen båda har använt sig av det beslutsstöd som finns i 1177, men att de hade uppfattat huvudproblemet som hosta och inte som bröstsmärta.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev