söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Hostmaskin används utan bevisad effekt

Publicerad: 19 februari 2015, 06:30

Foto: Thinkstock

En Cochrane-rapport har undersökt om det finns vetenskapligt stöd för att använda så kallade hostmaskiner vid neuromuskulära sjukdomar, till exempel ALS.

Ämnen i artikeln:

ALS

Patienter med neuromuskulära sjukdomar behandlas ibland med hostmaskiner. Det är i dag den enda metoden mot ansamling av segt slem i lungan som kan användas i hemmet och som också underlättar hostning för att få upp slem. En behandling som alltså har använts relativt länge i svensk sjukvård trots brist på bevisad effekt. Detta enligt SBU:s kommentar på Cochrane-rapporten.

– En förhoppning är att behandling med de maskiner som redan finns, följs upp på ett systematiskt sätt med avseende på biverkningar, säger Karl Franklin, expertrådgivare på SBU.

Det finns cirka 1 000 hostmaskiner i Sverige och de sista två åren har ungefär 250 maskiner köpts in per år. Inköpskostnaden för den vanligaste hostmaskinen ligger på knappt 60 000 kr och totalkostnaden för maskinerna är cirka 55 miljoner kronor.

Flera internationella riktlinjer för neuromuskulära sjukdomar rekommenderar användning av hostmaskiner. Så även i Sverige enligt riktlinjer från svenska andningssviktsregistret, Swedevox, trots att evidensen för användningen är låg.
SBU hoppas nu att rapporten leder till att randomiserade kontrollerade studier av både effekt och biverkningar startas.

SBU:s rapport kan du läsa i sin helhet här.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev