Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Huvudets fett guidar MR-kameran rätt

Publicerad: 13 april 2015, 09:24

En ny teknik gör att barn slipper sövas inför magnetkameraundersökningar av hjärnan.


– Det fungerar ungefär som optisk bildstabilisering på en digitalkamera, säger Stefan Skare, MR-fysiker och docent vid Karolinska institutet, till Dagens Medicin.

Tillsammans med andra MR-fysiker och ingenjörer vid Karolinska universitetssjukhuset har han tagit fram en ny mjukvara för magnetkameror som gör det möjligt att undersöka hjärnan hos en patient utan att huvudet behöver vara stilla.

Genom att låta kameran ta upprepade extrabilder på huvudets fettvävnad och jämföra bilderna räknar mjukvaran kontinuerligt ut huvudets position. På så sätt kan bilderna av hjärnan sedan anpassas efter huvudets rörelser. Bilderna på fettet är lågupplösta och tar bara någon hundradels sekund att ta vilket gör att den totala undersökningstiden endast förlängs med omkring fem procent.

Tekniken har hittills prövats på åtta barn som i stället för att sövas ner inför undersökningen har kunnat titta på tecknad film. Trots att ett barn vred huvudet 20 grader har bilderna blivit bra.

Stefan Skare förklarar att mjukvaran kommer att vara gratis att använda för de sjukhus som använder magnetkameror från General Electrics.

– Vi har ett patent på själva idén, så om Philips eller Siemens vill göra samma sak måste de licensiera den, säger han.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News