Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Institut föreslår att e-journaler utvärderas i faser

Publicerad: 25 september 2014, 11:00

Elektroniska patientjournaler bör utvärderas i olika faser så som sker med läkemedel, föreslår E-hälsoinstitutet i en ny rapport.


E-hälsoinstitutet har på uppdrag av Läkemedelsverket utfört en studie för att kartlägga och följa upp kunskapen om regelverket för klinisk utvärdering av medicinska informationssystem och nu lägger institutet fram en rapport med studien som grund.

– Det finns riktlinjer och regelverk för det här, men det är svårt för branschen att tolka dem, säger Lisa Ericson, forskare på E-hälsoinstitutet och en av rapportförfattarna, till It i Vården.

I studien har hon och hennes kollegor bland annat intervjuat läkare, sjuksköterskor, tillverkare, it-förvaltare och myndigheter om utvärdering av digitala patientjournaler. De som intervjuades upplevde det som abstrakt och svårt att kliniskt utvärdera medicinska informationssystem.

Ett förslag som E-hälsoinstitutet ger för att förtydliga utvärderingen är att den ska ske i tydligt definierade faser så som sker med läkemedel. Faser som föreslås är bland annat utvecklingsfas, pilottest och uppföljning.

I rapporten uppges också att myndigheterna bör ställa tydligare krav på branschen.

– De regler som finns i dag behöver förtydligas så att branschen och användarna vet vilka regler som gäller, säger Lisa Ericson.

Läs hela rapporten:

Klinisk utvärdering av medicinska informationssystem – Fokus på elektroniska patientjournalssystem

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev