Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Ivo gjorde rätt- på tredje försöket

Publicerad: 6 juli 2015, 07:25

Först kom handlingarna bort. Sedan blev det beslutet fel. Men nu har Ivo fått ordning på den två år gamla ansökan.


Den 3 juni 2013 ansökte Smittskyddsinstitutet om att få överlåta en del av en av myndighetens biobank 24 till Örebro läns landsting. Ansökan skickades till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som bildats bara några dagar tidigare.
Sedan hände ingenting.

I januari 2014 uppgick Smittskyddsinstitutet i Folkhälsomyndigheten och i slutet av samma år frågade Folkhälsomyndigheten Ivo hur det gick med den då ett och halvt år gamla ansökan. Ivo konstaterade då att den kommit bort.

För att göra bot och bättring öppnade Ivo ett nytt ärende. I slutet av juni i år beslutade sedan Ivo att bifalla ansökan men ställde beslutet till Smittskyddsinstitutet, som inte längre finns, och formulerade det även på ett sätt som gjorde att det omfattade, inte bara en del, utan hela biobank 24.

När detta uppdagades fattade Ivo den 1 juli i år ett nytt beslut där det framkom att myndighetens tidigare beslut var ”uppenbart felaktigt”. Så nu har de 84 vävnadsprover det handlar om äntligen fått ett formellt godkännande av sitt nya hem i Örebro läns landsting.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev