Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Ivo granskar röntgen på Danderyds sjukhus

Publicerad: 18 februari 2016, 08:26

Efter en anonym anmälan om bristande patientsäkerhet öppnar nu myndigheten ett tillsynsärende.


Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhus

Den anmälan som kommit in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har signaturen ”överläkare” och brevskrivaren uppger att hen arbetar på en klinik vid Danderyds sjukhus, i övrigt är anmälan anonym. Enligt brevskrivaren har det senaste året på sjukhusets röntgenavdelning stundtals varit ”kaosartat”.

Kaoset ska, enligt anmälan, bero på att röntgenavdelningens it-system inte är kompatibelt med sjukhusets journalsystem, att flera undersökningar är ofullständiga och att svaren dröjer samt är felaktiga.

”På Danderyds sjukhus finns det flera konkreta fall där patienter råkat illa ut till följd av det otydliga röntgensystemet”, skriver anmälaren som anser att problemen förlängningen riskerar patientsäkerheten.

Hans Lindgren är verksamhetschef för bild- och funktion vid Danderyds sjukhus.

– Vi tar det här allvarligt och ska givetvis gå igenom det och se vad som kan ligga bakom, säger han till Dagens Medicin.

Hans Lindgren säger att det inte stämmer att röntgensystemet inte skulle vara kompatibelt med sjukhusets journalsystem. Och att det senaste året på röntgenavdelningen varit kaosartat har han har svårt att bemöta då det är en bild han inte känner igen.

Samtidigt välkomnar Hans Lindgren en granskning eftersom han anser att det är något alla verksamheter skulle må bra av.

– Det händer att ett röntgensvar är felaktigt, men oftast upptäcker vi det under vägen.

Hans Lindgren säger att det är olyckligt att anmälaren inte använt sig av de kanaler som finns inom sjukhuset för att påpeka problemen. Han ställer sig också tveksam till att brevskrivaren är anställd som överläkare vid sjukhuset, bland annat med anledning av det goda samarbete han uppger att röntgenverksamheten har med den klinik där anmälaren uppger sig arbeta.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev