måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

”Jag vaknade och visste precis hur den skulle se ut”

Publicerad: 22 augusti 2014, 08:22

Ali Al-Husseiny Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Bröstkirurgen Ali Al-Husseiny tröttnade på krångliga instrument. Resultatet blev en hake som kan halvera operationstiden.


Idén till operationshaken fick Ali Al-Husseiny för omkring ett år sedan. Han var frustrerad över de klumpiga verktyg som han och hans kollegor använde när de opererade patienter med bröstcancer.

– Jag vaknade en morgon och visste plöts­ligt precis hur den skulle se ut, jag gjorde en skiss och visade för klinikchefen, säger Ali Al-Husseiny, bröstkirurg på Södersjukhuset i Stockholm.

Produkten fick tummen upp och introducerades för SLL Innovation, ett lands­tings­över­skridande samarbete i Stockholm som har startats för att fånga upp och förverkliga idéer inom hälso- och sjukvård.

Haken används till att lyfta undan hud vid operation och är nätt nog att hållas med bara en hand eller ett par fingrar. Något som tidigare inte varit möjligt.

– Att ha en hand fri underlättar arbetet enormt och gör operationen snabbare, säkrare och mer precis, säger Ali Al-Husseiny.

Och snabbare går det, operationstiderna har kapats med närmare hälften sedan haken introducerades, enligt Ali Al-Husseiny.

Medarbetare på Södersjukhuset är positiva och när Karolinska universitetssjukhuset i Solna tidigare i år fick prova den fick den goda betyg.

Ett citat från utlåtandet löd: ”Operationssjuksköterskan hade ont i sina tummar och ville verkligen inte hålla i några hakar. Men denna hake gillade hon eftersom hon inte behövde använda tummarna.”

Ännu finns operationshaken endast som proto­typ i liten skala, framtagen av medicintekniska avdelningen på Södersjukhuset.

– Förhoppningen är att den snart ska finnas på varje sjukhus, den är oslagbar, tycker Ali ­Al-Husseiny.

Nästa steg i processen är att få grönt ljus av ett svenskt medicinteknikföretag, som nu har bollen, så att tillverkningen kan starta.

Karin Bäckström, innovationskoordinator på Södersjukhuset, driver frågan. Hon kan inte svara på när produkten kan finnas till försäljning.

– Vi vet att marknaden är tillräckligt stor, större än för många andra produkter som lanserats, men vi måste övertyga dem som sitter på pengarna, säger hon.

Vilket är det största hindret?

– Det företag vi varit i kontakt med har precis lanserat en produkt som krävde mycket resurser, därför behöver vi avvakta lite, säger Karin Bäckström.

Dialogen med den tänkta leverantören fortsätter i höst med förhoppning om att kunna starta tillverkning inom kort.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev