Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Läkare fick bakläxa på tre av fem röntgenundersökningar

Publicerad: 3 november 2017, 08:42

Foto: Thinkstock

Region Norrbotten anmäler en läkare som en potentiell fara för patientsäkerheten sedan 60 procent av läkarens CT-bedömningar visat sig tveksamma.


Ämnen i artikeln:

Region NorrbottenIvo

Regionen uppmärksammade läkarens bristande kompetens efter att två avvikelser visat att läkaren inte gjort korrekta bedömningar av röntgenundersökningar. En annan läkare i regionen påpekade också att problematiken kändes igen från ett annat sjukhus där den nu anmälde läkaren arbetat.

Regionen bestämde efter det att skicka 92 datortomografiundersökningar, där läkaren skrivit utlåtanden, för dubbelgranskning hos en extern part. Resultatet visar att läkarens utlåtande behövt modifieras i sammanlagt 55 fall. I nio av fallen bedöms modifikationen högst sannolikt ha klinisk betydelse, i 12 fall sannolikt klinisk betydelse och i 34 fall möjligen klinisk betydelse.

Läkaren arbetade för Region Norrbotten via ett bemanningsbolag och är informerad om anmälan.

Anmälan enligt patientsäkerhetslagen 3 kapitlet 7§

En vårdgivare ska snarast anmäla till Inspektionen för vård och omsorg om det finns skälig anledning att befara att en person, som har legitimation för ett yrke inom hälso- och sjukvården och som är verksam eller har varit verksam hos vårdgivaren, kan utgöra en fara för patientsäkerheten.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region NorrbottenIvo

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev