Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Läkare i väster är tveksamma till nätjournaler

Publicerad: 6 november 2014, 14:15

Foto: Thinkstock.

Nackdelarna är betydligt fler än fördelarna. Så ser Älvsborgs södra läkarförening på att patienter ska kunna läsa sina journaler på nätet.


Patienterna i Uppsala och Skåne kan redan läsa sina journaler på nätet. I går, onsdag, beslutade Hälso- och sjukvårdsutskottet i Västra Götaland att lägga ett förslag till regionstyrelsen om att ta fram en plan för samma sak i Västra Götalandsregionen, rapporterar Borås Tidning.

Först är det mödravården och förlossningens tur, sedan primärvården och 2017 ska det gälla alla. Enligt tidningen anser Älvsborgs södra läkarförening att förslaget som det ser ut i dag är under all kritik. För att det ska bli verklighet har föreningen vad den kallar absoluta krav.

Dels vill föreningen ha en fördröjning på två veckor så att läkaren hinner kontakta patienten om vad som beslutats innan patienten läser det i journalen. Dels vill föreningen att alla journaler måste kontrolleras och signeras av en läkare innan en patient får läsa vad som står.

– Kan man inte lösa de två delarna är det bättre att vara utan. Nackdelarna är betydligt fler än fördelarna, säger Linnéa Rönnstedt, styrelseledamot i Älvsborgs södra läkarförening, till Borås Tidning och nämner skräckexempel om patienter som fått cancerbesked via nätläsningar av sin egen journal.

Föreningen poängterar att journaler kan vara svåra att tyda för den som inte har en sjukvårdsutbildning och vill helst ha en lösning där patienten bara kan läsa delar av sin journal digitalt. Samtidigt är Linnéa Rönnstedt positiv till att nätjournaler får patienter att engagera sig och exempelvis få en överblick över sina sjukhusbesök.

Enligt Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, har tidigare farhågor kring nätjournaler kommit på skam. Och, uppger hon för tidningen, patienter kan redan i dag begära ut sina journaler på papper.

Relaterat material

Så ska reglerna för nätjournaler se ut

DI granskar omtvistade nätjournaler

Nätjournaler är ett demokratiskt verktyg!

Patienter gillar kritiserad nätjournal

Patienter ska få läsa osignerat direkt

Förändringen lämnar ingen oberörd

Klart med nätjournaler i Uppsala

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev