Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Läkarförbundet kritiskt till röntgen utan läkarbesök

Publicerad: 26 maj 2015, 10:19

Ett Lundaföretags planer på att skriva röntgenremisser efter virtuella patientmöten stöter på patrull hos förbundets chefsförening.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Det nystartade nätföretaget E-vård har skickat en förfrågan till företaget Unilabs om ett eventuellt samarbete kring röntgenundersökningar. Tanken är att en patient efter ett virtuellt möte med en läkare hos E-vård ska kunna få en remiss till en röntgenundersökning vid Unilabs.

Förfrågan har även nått Läkarförbundets chefsförening som i ett brev till Inspektionen för vård och omsorg skriver att upplägget ”torde gå helt stick i stäv med strävan att minska bestrålning inom vården”.

Brevet är undertecknat av föreningens vice ordförande Eva Bjärtun som även är specialist i medicinsk radiologi. Hon skriver att radiologer måste ta ställning till om en röntgenundersökning över huvud taget skall göras och att det kräver en ”noggrann fysisk läkarundersökning och ett etiskt förhållningssätt”.

Läkaren Magnus Nyhlén är grundare till E-vård. Han har svårt att förstå chefsföreningens oro för ökad bestrålning.

– Det beror väl på vilken typ av undersökning det handlar om. Om samarbetet med Unilabs bara skulle komma att handla om magnetkameraundersökningar så skulle det inte vara ett problem, säger han till Dagens Medicin.

Magnus Nyhlén understryker att E-vård inte har några avtal om traditionell radiologi.

– Om vi skulle ha ett avtal som innefattar strålning så ska jag naturligtvis uttala mig om hur vi ser på det. Att diskutera hypotetiska avtal blir ju väldigt märkligt.

Läkarförbundets chefsförening har också beslutat att lyfta frågan i förbundets Etik- och ansvarsråd samt kontaktat Strålsäkerhetsmyndigheten.

Relaterat material

Besök, diagnos och recept över nätet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev