Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Läkemedelsverket förbjöd hemma-hiv-test

Publicerad: 8 oktober 2019, 11:27

Testet var inte CE-märkt. Myndigheten misstänker att fler självtester inte uppfyller säkerhetskraven och uppmanar nu företag att själva granska sina produkter.


Ett stort antal tester för hemmabruk marknadsförs i dag på olika nätsajter, konstaterar Läkemedelsverket. De som inte är CE-märkta får inte säljas i EU. Läkemedelsverket, som har tillsynsansvar, beslutade nyligen efter en kontroll att förbjuda ett hiv-test för hemmabruk som marknadsfördes på en svensk webbplats.

– Självtester som inte uppfyller de säkerhetskrav som lagen ställer kan ha sämre kvalitet, än de tester som utförs av hälso- och sjukvården. Det kan leda till falska resultat och kan leda till att hiv-smittade inte uppsöker vård, säger Ewa-Lena Hartman på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Nu uppmanar myndigheten företag att se till att deras produkter uppfyller säkerhetskraven i det medicintekniska regelverket. Två av kraven som ställs för CE-märkning är att namn och adress på tillverkaren ska finnas, samt en bruksanvisning på svenska.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev