Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Läkemedelsverket granskar sprej mot förkylning

Publicerad: 14 december 2015, 09:59

Foto: Maria Hammar

Efter Dagens Medicins rapportering om förkylningssprejen Coldfri har Läkemedelsverket nu beslutat att göra en tillsyn av produkten.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I flera artiklar har Dagens Medicin skrivit om medicintekniska munsprejer som påstås förkorta och/eller förhindra förkylning.

Vi har bland annat uppmärksammat den relativa bristen på kliniska studier som stödjer påståendena kring produkterna. När det gäller den senast granskade sprejen, Coldfri, har det finländska företaget Pharmia inte gjort några kliniska studier alls av effekten. I stället stödjer sig företaget bland annat på en metaanalys av zinksugtabletter, se länk nedan.

Efter att Läkemedelsverket har tagit del av ytterligare information om Coldfri har myndigheten i dagarna initierat ett tillsynsärende av produkten. På Läkemedelsverket vill man inte ge några ytterligare kommentarer om ärendet innan det är avslutat, enligt utredaren Malin Hellman.

En liknande tillsyn har tidigare gjorts på sprejen Coldzyme. Där fann Läkemedelsverket att företaget Enzymatica hade fog för påståendena att den sprejen minskar risken för förkylning samt att den kan förkorta sjukdomsförloppet om den sätts in tidigt.

Relaterat material

Läkare tvivlar på effekt av munsprej

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev