Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Landstingsnätverk föreslår ny reglering av vårddata

Publicerad: 25 mars 2015, 13:47

Gråzonen mellan journaluppgifter och medicinteknisk data bör suddas ut.


Som olja i vatten. Så beskrevs förhållandet mellan de olika lagar som reglerar medicinteknisk utrustning på en seminariedag i SKL-huset i Stockholm på onsdagen. De går helt enkelt inte ihop.

Bakom seminariet stod Ledningsnätverket för medicinsk teknik. Under ett års tid har nätverket arbetat med en rapport som var tänkt att ge svar på vilka krav som ska ställas på medicinteknisk utrustning för att den ska kunna uppfylla patientdatalagen, PDL. Något som reviderades något under resans gång och när rapporten presenterades konstaterade arbetsgruppen att det var bäst om PDL i vissa fall inte tillämpades alls.

Av flera skäl.

Petter Eriksson, arbetsgruppens ordförande och till vardags it-arkitekt vid Region Örebro län, noterade exempelvis att det fanns viss medicinteknisk utrustning som genererade 10 GB data bara vid en undersökning och frågade retoriskt om allt det verkligen vara att klassa som journaldata.

Stig Wiinberg, också medlem i arbetsgruppen, exemplifierade även han det orimliga i om den data som produceras av övervakningsutrustning skulle klassas som journaldata enligt PDL. Då skulle kardiologavdelningen bryta mot PDL när EKG-kurvan passerar övervakningsskärmens högerkant och försvinner, noterade han.

Arbetsgruppen konstaterade också att den lag som reglerar medicintekniska produkter i vissa fall inte korresponderar med PDL och i andra fall närmast motsägs av den. Därav liknelsen olja i vatten.

– Vi behöver ett nytt lagrum, sammanfattade Stig Wiinberg.

Arbetsgruppen föreslog också att en lösning på problematiken skulle vara att all data som skapas av medicinteknisk utrustning regleras av personuppgiftslagen. Först när en vårdgivare beslutar att en eller flera delar är viktig och därefter för in den i journalsystemet är den att betrakta som journalhandlingar.

Till dess att får vården simma runt i det oljeblandade vattnet.

Relaterat material

Filmade operationer ger kirurger knivigt dilemma

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev