Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Lovande resultat för smarta sulor och biologiska plåster

Publicerad: 2 oktober 2018, 11:55

Bild 1/2  

Foto: Petra Hedbom

Ett membran framställt av eget blod och en smart sula kan båda bidra till minskade fotsår vid diabetes. Det är några av resultaten kring svårläkta sår som presenterades vid EASD:s första dag.


Ämnen i artikeln:

EASD

Ett membran framställt av eget blod och en smart sula kan båda bidra till minskade fotsår vid diabetes. Det är några av resultaten kring svårläkta sår som presenterades vid EASD:s första dag.

I en av studierna, där svenska patienter ingick, har man testat en slags plåster i form av ett membran som framställs av patientens eget blod, Leucopatch, för att påskynda läkningen vid fotsår.

Genom att tappa patienten på blod, omkring 18 milliliter per tillfälle, och centrifugera detta, framställs en form av membran bestående av leukocyter och trombocyter som appliceras på fotsåret för att påskynda läkningen.

I studien, som presenterades vid en session om fotsår vid diabetes, ingick drygt 600 patienter med diabetes och svårläkta fotsår från ett trettiotal specialistmottagningar i tre länder. Dessa slumpades till antingen standardbehandling eller standardbehandling med tillägg av membranet, en gång i veckan.

Efter 20 veckor hade såren läkt ut hos 34 procent av de som fått membranet och hos 22 procent hos dem som enbart fick standardbehandling. Inga biverkningar rapporterades bland dem som använde Leucopatch.

Frances Game, professor vid Derby Teaching Hospitals Foundation trust i Storbritannien var på plats för att presentera resultaten.

– Det är väldigt viktigt att komma tillrätta med dessa patienter men mycket svårläkta sår och detta kan vara ett sätt. Vi gör just nu analyser av kostnadseffektiviteten vilket också blir intressant att ta del av, sade hon.

Under samma session presenterade brittiska forskare positiva resultat av en så kallad smart sula. Sulan är utrustad med åtta tryckkänsliga sensorer och ger via en armbandsklocka signaler när användaren inte omfördelat trycket på en stund.

Eftersom skador på nervcellerna på foten gör att patienterna kan förlora känseln blir det ett problem för dem att tryckavlasta. Tryckavlastning är en viktig del i att förebygga och påskynda läkningen av fotsår men är ofta svårt för en person ned neuropatiska skador eftersom känseln försvinner.

Forskarna ville se om de kunde får ner antalet nya fotsår hos patienter med diabetes, som tidigare haft fotsår. Drygt 90 patienter, utan fotsår vid studiens början, fick sulor med tillhörande armbandsklocka. Hälften slumpades till att få ett larm när trycket på foten var för statiskt, andra hälften fick inget larm. När larmet gick skulle personerna gå omkring i två minuter och om det inte räckte, avlasta den aktuella foten helt under en tid.

Efter 18 månaders uppföljning hade det i kontrollgruppen uppstått 10 fotsår per 8 600 persondagar och 4 per 11 800 persondagar i interventionsgruppen. Det motsvarar att incidensen för att utveckla fotsår var 71 procent lägre i testgruppen är i kontrollgruppen. Personerna använde sulorna i snitt 6,5 timmar per dag.

Sårbildning i fötterna är en vanlig komplikation vid diabetes som drabbar omkring nio procent av patienterna någon gång i livet.

– Ett viktigt budskapen med studien är att patienter som inte själva kunnat reglera tryckavlastning på många år i och med sulan fick verktyg att göra det igen, sade professor Neil Reeves professor från University of Manchester och huvudförfattare till studien.

Läs mer i abstract:

F. Game med flera. The Leucopatch system in the managemant of hard-to heal diabetic foot ulcers: a multicentre, multinational, observer-blinden, randomised controlled trial.

C A Abbott med flera. Novel plantar pressure-sensing smart insoles reduce fooot ulcer incidence in ”high-risk” diabetic patients: a longitudinal study.

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev